Au vrut să atace sediul Poliției Negrești-Oaș cu topor și cuțit. Multiple victime la spital
Două persoane le-au cerut magistraților de la Judecătoria Negrești-Oaș să îi cerceteze pe agresorii lor, respectiv trei indivizi, sub aspectul infracțiunii de ”tentativă la omor calificat”. Și asta după ce i-au atacat într-o sală de jocuri de noroc din Negrești-Oaș, iar violențele au continuat inclusiv în sediul Poliției. Acolo unde unii dintre agresori s-au dus, înarmați cu topor, cuțit și levier, conform informațiilor PresaSM.
Cererile de schimbare a încadrării juridice din lovituri și alte violențe” în ”tentativă la omor calificat” au fost motivate de faptul că, deşi leziunile nu au fost de natură a pune în pericol viaţa persoanelor vătămate, contează intenţia agresorilor şi având în vedere modul de desfăşurare a evenimentelor, respectiv că inculpaţii au chemat ajutoare, faptul că o victimă a avut leziuni serioase şi, totodată, că i-a fost tăiată geaca cu toporul în zona spatelui.
Din perspectiva victimelor, relevantă este și declaraţia unui martor, care ar fi arătat că „l-am dus pe vărul meu, s-a urcat împreună cu (…), în mână avea toporul şi în cealaltă cuţit”. Consideră astfel că intenţia inculpaţilor este destul de clară şi evidentă faţă de cele două victime chiar dacă nu şi-au dus la bun sfârşit intenția infracţională, având în vedere manifestările pe care le-au avut atât în sala de jocuri cât şi ulterior, în sediul poliţiei.
Doar că judecătorii au invocat principiul ”in dubio pro reo”, potrivit căreia orice lipsă de probațiune din partea victimei/victimei îi/le este favorabilă acuzatului/acuzaților. În traducere directă, nu există probe obiective și clare din care să rezulte că cei trei agrosori ar fi intenționat să își omoare victimele. Chiar dacă erau înarmați cu topor și cuțit.
”(Agresorii, n.red.) s-au înarmat cu un topor, un cuţit închizător şi un levier şi s-au îndreptat înspre sediul Poliţiei Negreşti Oaş unde aveau cunoştinţă că se află persoanele vătămate. (…) fiind imposibil ori puţin probabil în accepţiunea oricărei persoane, (…) că ar putea comite un omor în sediul unei unităţi de poliţie, în prezenţa organelor de ordine. Cel mai probabil, inculpaţii încercau a se evidenţia ca fiind „cei care deţin „puterea” şi nu-i sperie nici măcar prezenţa organelor de ordine publică ori că faptele lor ar putea avea drept consecinţă executarea unei pedepse penale. Cel mai probabil tot din această dorinţă de a brava, s-a născut şi afirmaţia inculpatului: în seara asta vreau să omor pe cineva”, au fost de părere magistrații Judecătoriei Negrești-Oaș.
FOTO: Arhivă/Scop ilustrativ