Dascălii din Satu Mare au TRANSFORMAT școala într-o AFACERE. Cum TAXEAZĂ părinții
Învățământul a devenit un lux în Satu Mare. Și asta pentru că dascălii au transformat școala într-o afacere. Ministerul Educației Naționale instituia prin Ordinul 5.349/2011 programul ”Școală după școală”. Pe hârtie, acesta venea în sprijinul copiilor defavorizaţi. În realitate, programul ”Școală după școală” a ajuns o afacere.
Părinţii copiilor au ajuns să le plătească efectiv pe învățătoare cu sume cuprinse între 500 și 700 de lei pentru fiecare elev. Legal, normal! Pentru că dascălii sunt constituiți ca PFA (persoane fizice autorizate), iar aceștia câştigă şi câte 5.000 lei lunar.
Pentru că folosesc bunurile şcolilor publice, se naște întrebarea cât de corectă este această concurenţă. Cât de corect este față de părintele care câștigă 1.200 de lei pe lună și nu își permite să scoată din buzunar câte 600 de lei pentru a-i îndesa în buzunarul învățătoarei?! Căci, nu-i așa, învățământul în România este gratuit! Onorariul diferă de la şcoală la şcoală şi de la o învăţătoare la alta, dar şi de „acoperire”, adică de emiterea sau nu a unei chitanţe.
Iată cum, teoretic gratuit, programul e în realitate plătit de aceştia, cu chitanţă sau fără, aşa că o învăţătoare întreprinzătoare face lunar încă 3-4 salarii. O parte din aceste ”taxe” ajung și la directorii de şcoli, pentru plata propriilor funcţii.
Însuşi Ordinul 5.349/2011 al Ministerului demonstrează, însă, că învăţătoarele au făcut din Şcoala după Şcoală o afacere. Potrivit normativului, programul e gratuit, având ca scop „consolidarea competenţelor” şi „învăţarea remedială” (sprijinirea copiilor cu dificultăţi de învăţare).
Ordinul impune ca înaintea fiecărui an şcolar, unităţile de învăţământ să elaboreze „proiectele”, iar inspectoratele să le avizeze. Cât despre finanţare, Ordinul enumeră ca surse fonduri din proiecte europene, bugete locale, donaţii, sponsorizări şi abia la urmă „suportul financiar al părinţilor”. În nicio şcoală, însă, învăţătoarele nu-şi bat capul cu proiecte UE, ţintind direct buzunarele părinţilor! Iată cum învățământul a devenit un lux în Satu Mare.
Citește și Autoritățile județene acuză: ”Profesorii sunt terorizați de elevi!”
Fac 10-12 salarii, nu 3-4. Va rog sa corectati. Suma pe care parintii o platesc e de 1800 de lei, nu de 600
View CommentUnde se plateste 1800 lei/luna? noi platim la liceul Kolcsey 180lei/luna, 9 lei/zi, si primim si chitanta. Nu putem pretinde ca invatatorii sa stea 4 ore dupa program gratis.
View Comment