Atenție, sătmăreni! Numărul virozelor respiratorii, în creștere. Tot mai multe cazuri de gripă
Numărul virozelor respiratorii este în creștere, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică. În ultima săptămână au fost înregistrate peste 300 de cazuri, cele mai multe la copii. În ultimele șapte zile au fost înregistrate 13 cazuri de gripă.
Numărul virozelor respiratorii este în creștere, anunță Direcția de Sănătate Publică. Potrivit datelor furnziate de DSP, în perioada 21 ianuarie – 27 ianuarie, au fost înregistrate 371 de viroze, cele mai multe dintre ele, peste 200, la copii cu vârste cuprinse între 0 și 15 ani.
Și vârstnicii sunt vulnerabili atunci când vine vorba de viroze respiratorii. 46 de persoane cu vârste de peste 65 de ani au fost diagnosticate cu viroze în ultima săptămână, arată datele DSP.
Medicii sătmăreni se confruntă și cu creșterea numărului de pacienți cu gripă. Diagnosticul a fost confirmat, tot în perioada 21-27 ianuarie, pentru 13, cu zece cazuri mai multe decât în săptămâna precedentă. Șase cazuri s-au înregistrat la copii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani.
Numărul virozelor și a cazurilor de gripă a dus la impunerea unor restricții la spitalele din municipiul Satu Mare.
La nivel național, gripa a făcut deja 43 de victime.
Medicii de la TBC au și o serie de recomandări pentru sătmăreni, în contextul în care a crescut numărul de cazuri de gripă.
Recomandări pentru prevenirea gripei și a altor viroze respiratorii
Gripa este o viroză respiratorie foarte molipsitoare. La fel ca și virozele respiratorii banale, se manifestă prin simptome respiratorii ( de ex. curgerea nasului), dar în primul rând se caracterizează prin febră, dureri de cap, dureri musculare, stare alterată. Poate evolua spre forme deosebit de grave, cu insuficiență respiratorie, iar complicațiile gripei (suprainfecție bacteriană, pneumonie etc.) sunt foarte periculoase.
Fiind vorba de o boală răspândită pe cale respiratorie, virusul gripal trece de la persoana infectată la altă persoană prin acele particule mici de lichid ce ajung în aer când cineva face o respirație, exhalare mai amplă. De aceea vă recomandăm să acoperiți gura și nasul cu batistă de hârtie când strănutați, tușiți, căscați. Spălați-vă des pe mâini. Aerisiți frecvent în încăperi, atât acasă cât și la serviciu. Puteți folosi mască, mai ales într-un loc de muncă unde aveți relații cu publicul. Încercați să evitați aglomerația, transportul în comun, sălile de spectacole, magazinele. Pentru întărirea rezistenței organismului consumați multe fructe și legume crude. Puteți să luați vitamine, mai ales vitamina C.
Dacă aveți simptome respiratorii prezentați-vă la medicul de familie pentru consult. Mai bine stați acasă decât să riscați să îmbolnăviți o colectivitate întreagă. Nu trimiteți copiii bolnavi la școală, să nu transmită infecția mai departe la colegi.