Atenție, pescari! Jandarmii sătmăreni, cu ochii pe cei care nu respectă prohibiția
În Monitorul Oficial nr. 42/ 2024 a fost publicat Ordinul comun al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) și al Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) nr. 561/ 2023/ 11/ 2024 privind stabilirea perioadelor și zonelor de prohibiție a pescuitului, precum și a zonelor de protecție și refacere biologică a resurselor acvatice vii în anul 2024.
Astfel, prin Ordinul menționat anterior, se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 9 aprilie—7 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie— 7 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin.
„Pescuitul recreativ/sportiv în habitatele piscicole naturale, prin orice metode şi mijloace în perioada de prohibiţie, conform conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 23 din 2008 privind pescuitul şi acvacultura constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 600 lei la 1.000 lei şi cu reţinerea şi suspendarea pe o perioadă de 90 de zile a permisului sau autorizaţiei de pescuit, iar pescuitul comercial în perioada de prohibiţie constituie infracţiune şi se sancţionează cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi trei ani. Îndemnăm cetăţenii să susţină importanţa perioadei de prohibiţie care are drept scop principal protejarea resursei şi asigurarea calităţii pescuitului, în viitor”, arată prevederile legale.
Conform prevederilor OUG 23/2005 privind pescuitul și acvacultura instituțiile competente să efectueze acte de constatare pentru faptele ce constituie infracțiuni pe lângă organele de urmărire penală sunt persoanele cu drept de inspecție și control din cadrul Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură, Gărzii Naționale de Mediu, Administrației Rezervației Biosferei «Delta Dunării», precum și ofițeri și subofițeri din cadrul Jandarmeriei Române.
„Menționăm faptul că jandarmii execută acțiuni specifice atât în mod independent, cu reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură cât și cu reprezentanți ai A.J.V.P.S. Satu Mare pe linia verificării respectării acestor prevederi legale pe toate cursurile de apă din județ”, precizează cei de la IJJ Satu Mare.