Atenție pe unde vă plimbați! Au reapărut căpușele în Satu Mare
Au fost suficiente doar câteva raze de soare și proprietarii de animale au din nou bătăi de cap din cauza căpușelor. Cititorii ne-au transmis că în zona digurilor au reapărut acarienii periculoși.
Mai mulți cititori PresaSM ne-au scris că s-au întors acasă cu căpușe, după plimbările pe dig făcute alături de prietenii patrupezi. Chiar dacă aceștia poartă zgardă antiparazitară sau au fost inoculați cu soluție, totuși, de blana acestora s-au agățat acarienii periculoși.
„Două căpușe a adus acasă, bine că le-am văzut când l-am curățat, că are blana deschisă la culoare,” ne-a transmis un proprietar de câine.
Alții au fost mai puțin norocoși și au observat căpușele abia când acestea se plimbau deja prin casă.
„Am văzut că ceva se mișcă și apoi mi-am dat seama că e o căpușă. Probabil că a căzut când s-a scuturat câinele, deși are lesă și i-am pus și soluție. Parcă de la an la an sunt tot mai agresive. Bine că nu l-a mușcat, pe el sau pe mine,” ne-a spus un alt cititor.
Medicii veterinari spun că deparazitarea căţeilor trebuie făcute lunar, iar în comerț există diferite soluții care oferă protecție împotriva mușcăturilor de căpușe.
Primele semne de primăvară, primele căpușe
Potrivit specialiştilor, căpuşele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 şi 20-25 de grade Celsius, iar vremea caldă din ultima perioadă a fost suficientă pentru a reanima acarienii intrați în hibernare.
În mod obișnuit, căpușele devin o problemă abia odată cu luna martie, când sunt înregistrate și primele incidente la camerele de urgență. Căldurile mari din timpul verii amorțesc populația de acarieni, spun specialiștii, iar căpușele redevin periculoase odată cu venirea toamnei.
Medicii recomandă ca după fiecare ieșire la iarbă verde să ne verificăm minuțios, ca nu cumva să avem căpuşe sub piele. Chiar dacă înţepăturile de căpuşe nu sunt dureroase, ele sunt foarte periculoase, avertizează medicii, care spun că nu este recomandabil ca în caz de înțepătură să încercăm să scoatem singuri căpușa de sub piele.
Tot medicii avertizează și asupra faptului că acarienii pot ajunge cu ușurință de la animale la om, mai ales atunci când vorbim de animalele de companie, pisici și câini, care pot aduce în blană căpușele în casă.
Dacă pentru oameni, cea mai gravă problemă este reprezentată de boala Lyme, pentru animale, la fel de letală poate fi babesioza, avertizează medicii veterinari, care ne recomandă să verificăm animalele, înainte de a intra cu ele în casă, pentru a ne asigura că nu vom avea musafiri nepoftiți.