Atenție mare la cum faceți curățenia de primăvară! Amenzile ajung la zeci de mii de lei. Se anunță controale pe teren
Pe fondul sosirii sezonului de primăvară respectiv a igienizării terenurilor de vegetație uscată, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Someș” al județului Satu Mare, reamintește populației să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii incendiilor de vegetație uscată.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate.
Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Un regim sancţionator distinct este stabilit pentru arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor şi vegetaţiei ierboase din ariile protejate şi de pe terenurile supuse refacerii ecologice, faptă care constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă a fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Totodată, nu trebuie omis faptul că aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generată de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum. De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul inspectoratului pentru situaţii de urgenţă.
Acțiunile de patrulare în zonele/localitățile unde se preconizează/se înregistrează incendii de vegetație, se vor face cu implicarea activă a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență, care vor disemina materiale de informare preventivă la gospodăriile cetățenești, privind interdicția arderii vegetație uscate.
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Someș” al județului Satu Mare solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Dati si solutii.Ce sa faca populatia (platitoare de taxe si impozite uriase) cu vegetatia uscata .Florisalul cere sume astronomice pt transport.Mentionez ca si eu sint inscris la lazile de compostare de la Primarie.
View Comment