Atenție mare! A început invazia căpușelor! Zeci de persoane au ajuns la Urgențe
Zeci de sătmăreni au ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe după ce au fost mușcați de căpușe. Cel mai mic pacient a fost un copil de 4 ani. Specialiștii atrag atenția că pentru extragerea căpușelor se recomandă vizita la un cabinet medical altfel, pacienții pot avea complicații.
În ultimele zile 27 de persoane s-au prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe sau la secția de Boli Infecțioase după ce au fost mușcate de căpușe. Printre pacienți a fost și un copil de doar 4 ani. În cele mai multe cazuri a fost vorba despre copii și adolescenți, spun cadrele medicale.
„În total, până acum au fost înregistrate un număr de 27 de persoane înțepate de căpușe, 16 femei și 11 bărbați. 13 dintre aceste persoane fiind copii și adolescenți cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani. În majoritatea cazurilor căpușele au fost extrase la UPU după care pacienții au fost dirijați spre secția de Boli Infecto Contagioase pentru consult de specialitate,” se arată într-un comunicat de presă al Spitalului Județean Satu Mare.
Specialiștii atrag atenția persoanelor înțepate de căpușe că, pentru prevenirea apariției unor complicații, aceste nu se rup ci se extrag de la locul de inserție cu o pensă. De preferință extragerea căpușei trebuie efectuată într-un cabinet medical sau spital, avertizează medicii.
În cazul aparției unui edem (roșeață, umflătură) la locul înțepăturii, sau alte fenomene alergice, se recomandă ca persoana în cauză să se prezinte de urgență la medic.
Haine de culoare deschisă, pantaloni lungi și bluze cu mânecă lungă, pentru plimbările în natură
Medicii i-au avertizat și anul trecut pe sătmăreni că atunci când ies la iarbă verde să se îmbrace cu haine de culoare deschisă, pentru a putea identifica acarienii. În cazul drumețiilor, nu este recomandat să ne plimbăm prin desișuri, iar specialiștii ne recomandă să ne limităm la cărările deja bătătorite. Odată ajunși acasă, spun medicii, este necesar să verificăm dacă nu am fost mușcați, mai ales în zonele în care pielea nu a fost acoperită de haine. În plus, trebuie verificate și păturile sau obiectele pe care le-au dus cu noi la iarbă verde.
Atenție și la animalele de companie!
Și medicii veterinari au tras un semnal de alarmă, încă de lunile trecute, când tot mai mulți proprietari de animale au ajuns la cabinete cu patrupedele mușcate de căpușe.
Proprietarii de animale s-au plâns că zona digurilor este cea mai problematică atunci când vine vorba de acarieni.
Medicii veterinari recomandă utilizarea produselor antiparazitare, pentru a preveni mușcăturile de căpușe. Dar avertizează că acarienii se pot prinde de blana animalelor, așa că acestea trebuie verificate atunci când revin în casă după o plimbare prin natură.