ATENȚIE. Hoții din bancomate au lăsat sătmăreni fără bani. Ce metode se folosesc
Mai mulți sătmăreni s-au plâns că au rămas fără niciun leu pe card. Mai multe cazuri s-au înregistrat în ultimele săptămâni. Un sătmărean a rămas fără circa 800 de lei în cont, în timp ce un altul s-a plâns că i-ar fi dispărut 1.500 de lei.
Aceștia s-au dus să facă plângere la unitățile bancare unde au contul, care au demarat cercetări pentru a stabili dacă este vorba despre o problemă de sistem sau o mână criminală.
Potrivit unor surse, se pare că în ultimele săptămâni și-ar fi făcut apariția mai multe persoane dubioase, ”specializate” în comiterea de furturi din bancomate. Profitând de faptul că a fost o perioadă în care mulți clienți ai băncilor și-au scos bani de pe carduri pentru a-și face cumpărături.
Metodele prin care unii indivizi fură banii sătmărenilor sunt diversificate.
Dispozitive primitive, dar eficiente
Infractorii cibernetici continuă să îmbunătățească periodic dispozitivele de tip ‘skimmer’, cu ajutorul cărora pot extrage din bancomate suficiente informaţii de pe cipul unui card bancar.
„Bancomatele sunt, de mai mulţi ani, în vizorul escrocilor care urmăresc să obţină date despre cardurile de credit. Totul a început cu dispozitive de tip skimmer primitive – realizate acasă şi anexate la ATM, capabile să fure informaţii de pe bandă magnetică a cardului şi codul PIN cu ajutorul unei tastaturi false sau al unei camera web. În timp, designul acestor dispozitive a fost optimizat, pentru a le face mai puţin vizibile. Odată cu implementarea cardurilor de plată pe bază de cip şi PIN – care sunt mai dificil, dar nu imposibil de clonat – au luat naştere şi aşa-numitele dispozitive ‘skimmer’. Acestea sunt o versiune îmbunătăţită care poate extrage suficiente informaţii de pe cipul cardului pentru a efectua un atac online de tip relay. La rândul ei, industria bancară a reacţionat cu noi soluţii de autentificare, unele dintre ele bazate pe biometrie”, notează experţii de la Kaspersky Lab.
Metoda ”furculița”
Metoda ”furculița” este deosebit de simplă, în condițiile în care hoțul cunoaște modul de funcționare al bancomatului. Introduce o furculiță în interiorul fantei care eliberează banii și așteptă o persoană care să vină să extragă fonduri. Victima introduce cardul, apoi PIN-ul, confirmă tranzacția, dar așteaptă în zadar banii, întrucât clema fantei de eliberare a numerarului este blocată de furculiță. Până la urmă, convins că la mijloc este o eroare de sistem, păgubitul își vede de drum.
Metoda funcționează la bancomatele vechi, pentru că după tastarea sumei, bancomatul numără banii și îi aduce cu o mică clemă, în interiorul aparatului, deasupra fantei de eliberare, el fiind programat să elibereze banii după introducerea pin-ului.
“Trasul cu ața”
O altă metodă încă destul de folosită, și gândită să exploateze aceeași deficiență a aparatului, este cea a elasticului, denumită ”trasul cu ața”. Este puțin mai complexă, întrucât necesită dexteritate. Se bagă un elastic/ață în fanta pe care sunt eliberați banii, și se fixează astfel încât să nu lase banii să coboare, dupa tastarea pin-ului.
Astfel, cei care folosesc aparatul se trezesc că primesc chitanța ce atestă operațiunea, ba chiar văd pe ecran și mesajul ”Va mulțumim că ați apelat la serviciile noastre, vă mai așteptăm”, însă banii nu ies din bancomat. După sumă vine hoțul, imediat după ce a plecat respectivul păgubit, și îi scoate cu tot cu ață.