ATENȚIE. ”Homo porcius cocalarus”, un animal foarte dăunător, depistat în Munții Oașului!
Reprezentanții Serviciului Public Județean Salvamont Satu Mare atrage atenția asupra faptului că în munții din județul Satu Mare și-a făcut apariția un animal dăunător, biped, de obicei cu ceafă lată, burtă proeminentă, cunoscut sub denumirea științifică de ”Homo porcius cocalarus”. Cocalarul de munte și-a lăsat urmele pe vârful Buian, unde într-o demonstrație de inteligență ancestrală a rupt toate săgețile, inclusiv tabla toponimică cu care a fost echipat stâlpul de marcaj din acest vârf atât de pitoresc, din grupa munților Igniș.
”Cât de cretin trebuie să fii pentru a face așa ceva, pentru a priva montaniarzii adevărați care ajung la pas prin efortul lor, acolo sus, de bucuria unei poze de vârf, de a priva acei copii care fac primul miar din viața lor! Cine le dă dreptul acestor grobieni de-ași bate joc de banii noștri, ai tuturor și de munca salvamontiștilor, care amenajează aceste trasee montane. Întrebare retorică…se prea poate, dar sper în ziua în care aceste incidente să devină file de istorie neagră din viața muntelui”, se întreabă salvamontiștii sătmăreni.
Viața merge înainte și pentru a minimaliza răul constatat vom încheia această postare într-un ton optimist, oferind turiștilor următoarele informații din arealele Luna Șes- Vf.Pietroasa, Certeze-Vf.Buian respectiv, Bătarci- Vf.Măgura:
- a fost reamenajat sectorul de traseu Parcare Telescaun-Izvor Trestia (marcaj Triunghi Roșu), prin curățarea potecii respectiv, prin montarea a încă trei stâlpi de marcaj
- au fost curațate izvoarele Pietroasa și Fântâna de sub Piatra inclusiv, perimetrele acestora
- s-au amenajat prin pietruire două podețe peste izvorul Văii Able, au fost refăcute două momâi de marcaj din piatră și a fost reechipat stâlpul de marcaj din vârful Buian.
- au fost înlocuite marcajele deteriorate din Tămășeni și Batarci și a fost redeschisă poteca către traseul de via ferrata Parcare-Horăiț, după ce a fost mutat cuibul de viespi din scorbura de stejar situată în marginea potecii.
- linia noului traseu amenajat pe cabluri a fost curațată, urmează achiziția materialelor și amenajarea în perete a acestei noi linii de via ferrata în lungime de aprox. 170 m plus o varianta de cca 60 m.
- este in curs de amenajare, putem afirma chiar spre finalizare, traseul Baza Salvamont Batarci – Vârful Măgura, marcat Bandă Roșie, care va fi amenajat ca un traseu tematic, ce va pune în valoare flora endemică a Măgurii Bătarciului.
Traseul, în jumătatea superioară este panoramic, este de dificultate medie dar va beneficia de asigurare cu lanțuri pe zonele de stâncăraie.