Asta da! Mai multe comune din județ își cumpără mașini de pompieri
Printr-un efort comun, comunele Odoreu, Halmeu, Viile Satu Mare și Păulești au obținut circa un milion de euro pentru cumpărarea unei autospeciale de pompieri, respectiv achiziționarea de alte dotări necesare funcționării eficiente a serviciilor voluntare pentru situații de urgență de pe raza comunelor partenere.
Concret, comuna Odoreu, în parteneriat cu Asociaţia Pompierilor Voluntari din Tyukod (Ungaria), respectiv cu comunele Halmeu, Viile Satu Mare și Păulești, derulează proiectul ROHU80 JOINTRESCUE „CENTRU TRANSFRONTALIER INTEGRAT PENTRU MONITORIZAREA, PREVENIREA RISCURILOR ȘI MANAGEMENTUL DEZASTRELOR“, finanţat în cadrul Programului de cooperare transfrontalieră INTERREG V-A România-Ungaria, având un buget total de 1.040.800 EUR. Din care contribuţia Uniunii Europene (FEDR) 884.680 EUR.
Obiectivul principal al proiectului constă în realizarea unor investiții transfrontaliere în vederea gestionării riscurilor specifice, asigurarea evitării dezastrelor și dezvoltarea sistemelor de gestionare a dezastrelor. Se urmărește achiziţia de echipamente, constând în achiziția unei autospeciale de pompieri pentru fiecare partener în parte, respectiv achiziția unor sisteme de alarmare și protecție civilă.
Prin dotarea echipelor de voluntari cu echipamente performante, proiectul va facilita gestionarea riscurilor transfrontaliere, precum și îmbunătățirea infrastructurii, echipamentelor și potențialului uman care deservesc echipele de intervenții de urgență din județele Satu Mare și Szabolcs-Szatmár-Bereg.
Reamintim că majoritatea primăriilor din județul Satu Mare nu îndeplinesc toate condițiile impuse de lege în vederea reautorizării serviciilor voluntare pentru situații de urgență, fie ca este vorba de dotarea cu tehnica, fie că este vorba de încadrarea cu personal. La nivelul comunelor din judetul Satu Mare există doar 26 de autospeciale de stingere aflate în dotarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență (SVSU).
Criteriile stabilite de MAI pentru funcționarea serviciilor voluntare pentru situații de urgență (SVSU) au pus serios în dificultate primăriile, deoarece impun dotarea acestora cu tehnică de intervenție, precum și angajarea de personal.