ANPC vrea plafonarea prețurilor la produse de strictă necesitate. „Limite rezonabile” pentru clienți
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, într-un comunicat, precizează că va propune plafonarea prețurilor la produsele de strictă necesitate. Autoritatea vorbește și de aplicarea unor limite rezonabile în ceea ce privește cantitățile din același produs vândute unei singure persoane. Comunicatul vine după ce în întreaga țară au apărut imagini și relatări cu persoane care și-au făcut stocuri de provizii acasă, dând astfel peste cap aprovizionarea la nivelul magazinelor.
În contextul pandemiei declanșate de noul coronavirus și a decretării stării de urgență pe întreg teritoriul României, există o creștere substanțială a cererii pentru anumite produse comercializate pe piață, în condițiile în care oferta este în limite normale sau chiar mai redusă decât în mod uzual, explică cei de la ANPC.
Autoritatea propune plafonarea prețului, inclusiv ca metodă de a preveni practicile comerciale incorecte sau chiar ilegale.
„Având în vedere această stare de fapt, și pentru a preveni anumite comportamente comerciale incorecte, sau chiar ilegale, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) propune, pe o perioadă determinată, plafonarea prețurilor produselor de strictă necesitate care fac parte din coșul minim de consum lunar – așa cum este el definit de lege – , în scopul protejării cetățenilor în fața unor posibile creșteri bruște și substanțiale de prețuri”, se arată în comunicatul oficial.
Președintele Iohannis, la anunțarea măsurilor luate în cadrul stării de urgență, a precizat că s-ar putea ajunge la plafonarea prețurilor. Șeful statului a vorbit de prețurile la medicamente, alimente, dar și utilități precum apă, energie termică sau electricitate.
Cantitatea cumpărată din același produs, limitată
În egală măsură, în magazinele de retail se impune aplicarea unor limite rezonabile privind cantitățile din același produs vândute unei singure persoane, pentru a permite accesul tuturor consumatorilor la respectivul produs și pentru a preveni eventuale sincope în aprovizionare, spun autoritățile.
Mesajul vine după ce, pe rețelele de socializare au fost făcute publice imagini cu persoane care au cumpărat, in special făină, hârtie igienică, ulei și alte alimente de bază, în cantități industriale. Și la magazinele din Satu Mare a fost haos.
A fost o problemă inclusiv reclamată de către comercianți, care au făcut apel la clienți să nu mai cumpere produse pentru depozitare, ci pentru consum.
Magazinele au reclamat faptul că tot planul de aprovizionare, făcut pe baza comportamentului clienților, a fost dat peste cap de cei care au început să își facă provizii, chiar dacă au primit asigurări că există marfă suficientă pe stoc.
Iar clienții nu sunt singurii care au început să își facă provizii. Și magazinele mici se aprovizionează tot de la supermarket, spun unii sătmăreni, și asta mai ales pentru că distribuitorii au crescut prețurile.
ANPC încurajează cetățenii să depună sesizări
ANPC îi încurajează pe consumatori să sesizeze, mai ales în această perioadă, toate situațiile neconforme sau practicile comerciale incorecte pe care le constată în magazine, inclusiv eventuale neconcordanțe între prețul unui produs la raft și cel facturat la casa de marcat, sau inadvertențe între prețul unui produs aflat la promoție și cel de referință, precum și altele asemenea, în scopul prevenirii oricăror derapaje care pot interveni în actul comercial într-o perioada de criză.
„ANPC îi asigură pe toți cetățenii că veghează atent la corectitudinea pieței, dispunând de echipe de intervenție suplimentare pentru prevenirea oricăror acțiuni care ar încălca drepturile sau ar periclita sănătatea consumatorilor”, se arată în comunicatul de presă.
Citește și:
Industria textilă din Satu Mare, recrutată în lupta cu pandemia de coronavirus
FOTO. Nebunie în magazine, autoritățile fac apel la calm
FOTO. Mizerie în magazine în urma clienților sătmăreni. Au dat iama pe produse
Niste gunoaie deja se profita ca o ridicat preturile enorm.Sa le fie rusine.
View Comment