ANPC „supărată” pe etichetele semafor. Producătorii români trebuie să scoată nutriscorul de pe produse
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor interzice vânzarea în România a alimentelor care au etichetă nutriscore, așa-numita etichetă semafor, care indică calitatea nutrițională a produsului, pe o scară de la verde la roșu, de la A, așa cum sunt notate cerealele integrale sau legumele, la E, care sunt produse cu foarte multe calorii, indicate spre a fi consumate mai puțin des.
Decizia a creat panică în rândul unor producătorii autohtoni de alimente care au produse etichetate astfel pe rafturile magazinelor, mai ales că ANPC a comunicat inițial că etichetele nutriscore nu mai au ce căuta la raft de la 1 noiembrie, titrează cei de la EuropaFM.
Ideea inscripționării produselor alimentare cu eticheta semafor-verde închis, verde deschis, galben, portocaliu și roșu a apărut în Europa în urmă cu un an, când Organizația Mondială a Sănătății – prin Organizația Internațională de Cercetare a Cancerului – a cerut Comisiei Europene să impună în statele membre o etichetă ușor de înțeles, care să le spună consumatorilor cât de sănătos este un produs.
Țări precum Franța, Belgia, Spania, Luxemburg sau Germania au introdus această etichetă, dar au făcut-o voluntar pentru că Uniunea Europeană încă nu a adoptat o decizie în acest sens.
În România, etichetarea produselor alimentare cu scala semafor a rămas la latitudinea producătorilor, iar cine a considerat că este în avantajul său, a pus-o pe produse.
Numai că la mijlocul lunii septembrie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a transmis Asociației Marilor Rețele Comerciale o adresă în care scrie citez, că „nu agreează introducerea în România a acestui sistem”.
Mai mult, ANPC le transmite în adresă comercianților că acceptă vânzarea până la epuizare a stocurilor de produse etichetate nutriscore, dar nu mai târziu de 1 noiembrie anul curent.
Președintele ANPC Horia Georgescu a refuzat să răspundă întrebării adresate de cei de la EuropaFM cu privire la menținerea su nu a datei de 1 noiembie pentru scoaterea de pe raft a produselor românești care au eticheta nutriscore.
Întrebat de ce anume deranjează eticheta și de ce nu trebuie consumatorii să fie cei care decid, președintele ANPC a spus că cei din nordul țării trebuie să consume slătină, că au nevoie de aportul caloric mai mare și altfel își dau peste cap metabolismul, iar conumatorii nu au bagajul de cunoștințe necesare pentru a înțelege eticheta.
„Cei din nordul țării noastre consumă cu predilecție – și face parte din meniul lor de mii de ani – slănina. Slănina are la acest moment, conform nutriscore, cel puțin litera D, dacă nu dublu D sau te miri ce altă notare, dar cetățenii din zona respectivă au nevoie de un aport mai mare caloric, deci cu siguranță este greu să le dăm peste cap metabolismul. Ori, neavând o etichetare rațională, neavând o etichetare decât în general. Da, în general este mai bine să mâncăm cu toții salată și pește fiert, dar asta nu înseamnă că toți cetățenii europeni trebuie să fie influențați și să ia o decizie de tranzacționare în condițiile în care aceasta nu reprezintă o variantă oficială agreată la nivelul întregii comunități europene”. […] „Pentru că consumatorul mediu informat este cel care nu are bagajul de cunoștințe necesar pentru a lua orice decizie de tranzacționare așa cum este ea indicată sau cum este sfătuit să o facă prin ambalarea produselor”.