AVERTISMENT. Angajații nu mai vor să lucreze la privat. Majoritatea vor la stat
Angajații nu mai vor să lucreze la privat. Oamenii de afaceri trag un semnal de alarmă și avertizează că mediul privat începe să sufere de lipsă de forță de muncă. Creșterile salariale, inclusiv cele anunțate de autorități, fac ca tot mai puțini angajați să vrea să lucreze în mediul privat.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri, prin secretarul său general, Cristian Pârvan, avertizează că Majorarea salariilor în sectorul bugetar lasă mediul privat fără angajați. Pârvan a precizat că cei mai mulți salariați vor să lucreze la stat și nu în mediul privat. De vină pentru situația creată sunt majorările salariale. Dar cu totate că veniturile celor din sectorul bugetar au crescut, calitatea serviciilor oferite nu s-a îmbunătățit.
„Măririle nu le comentăm, necesare, nenecesare, pentru că nu poate să spună nimeni că o mărire de salariu nu este benefică pentru oameni, dar sunt făcute în mod populist, fără nicio fundamentare, fără criterii, fără niciun fel de obligaţii în sectorul bugetar, iar mediul de afaceri constată, şi fiecare cetăţean, tot trebuie să se învoiască să se ducă să scoată nu ştiu ce certificat, să ia nu ştiu ce adeverinţă, să se ducă la tribunal şi aşa mai departe. Deci instituţiile publice nu funcţionează cu nimic mai bine odată cu creşterea salariilor”, a spus Cristian Pârvan.
Avertizarea, susținută de datele statistice pentru Satu Mare
Un raport al PIAROM arată că mai bine de jumătate dintre sătmăreni au contracte de muncă care le asigură doar venituri de sub 350 de euro lunar. Adică 51% dintre sămtăreni au salariul minim pe economie.
„Potrivit datelor, 51,03% dintre sătmăreni au sub echivalentul în euro a 1.600 de lei, iar 14,8% câștigă între 1.600 și 1.800 de lei. 13,85% dintre locuitori au venituri cuprinse între 1.800 și 2.400 de lei,” arată analiza.
Tot potrivit PIAROM, 7,2% dintre locuitorii județului se pot lăuda cu venituri care ajung până la 2.800 de lei. 6,8% câștigă până în 1000 de euro lunar, iar peste 1.000 de euro câștigă doar puțin peste 3% din locuitorii județului. Doar 0,3% sunt cei care au venituri de peste 2.000 de euro, adică peste 9.300 de lei.
Iar Satu Mare face parte din județele în care cele mai mari venituri sunt ale angajaților din sectorul public.
Studiul citat a mai scos în evidență și faptul că angajații din învățământ și domeniul administrativ.
“Principalele grupe de ocupații aflate pe primul loc în ceea ce privește salarizarea, la nivel de județ, sunt următoarele: profesori în învățământul primar și preșcolar – 13 județe, analiști programatori în domeniul software – 9, profesori în învățământul secundar – 6 județe și directori de întreprinderi și conducători din domeniul administrativ – 4 județe,” se arată în raport.
Angajații nu mai vor să lucreze la privat: salarii mici, stres și puține zile libere
Studiile realizate cu privire la mediul privat au arătat că angajații preferă companiile străine față de cele autohtone. De vină ar fi tot pachetul salarial, dar și beneficiile pe care multinaționalele le oferă.
Cercetarea din cadrul Academiei de Studii Economice arăta că un sfert din angajații de la privat lucrează la multinaționale. Iar numărul acestora era în creștere.
În ceea ce privește salariile, o analiză a BNS a scos la iveală că mai bine de jumătate din angajații din mediul privat sunt nemulțumiți de salarizare, un procent mai mare decât la stat.
O altă analiză a scos la iveală faptul că angajații din mediul privat consideră că la stat se lucrează mai puțin, iar nivelul de stres este mai scăzut. Întrebați despre percepția cu privire la stres, angajații din privat au spus că la stat lipsesc termenele de finalizare clare.
În plus, salariații din privat au precizat și că statul dă mai multe zile libere. O parte dintre cei intervievați au spus că patronii nu țin mereu cont de zilele libere. Cei mai nemulțumiți au fost angajații din comerț.
Un recent sondaj BestJobs a mai arătat și faptul că 70% din angajații din privat stau peste program la serviciu. Programul încărcat, dorinţa de a fi mai competitivi şi accesul la noile tehnologii sunt câteva dintre motive.