ANCHETĂ. Sute de funcționari în vacanțe din bani publici, plătite ilegal la Consiliul Județean
Inspectorii Curții de Conturi au concluzionat că în anul 2016 au fost efectuate plăți pentru pregătirea profesională a angajaților din cadrul Consiliului Județean Satu Mare cu nerespectarea prevederilor legale. Este vorba despre 133 de persoane, care s-au dus la așa-zisele cursuri de pregătire la hoteluri de peste trei stele, iar Consiliul Județean a plătit întregul tarif, cu toate că legea ar fi permis doar 50%. Mai mult, s-ar fi decontat și cazarea pentru sfârșiturile de săptămână. Asta da viață de bugetar.
O singură firmă solicitată
Consiliul Județean Satu Mare a solicitat unei singure firme (SC Profiles Intemaţional SRL Braşov, spune Curtea de Conturi) prezentarea unei oferte pentru instruirea personalului propriu. Cu toate că în solicitarea de ofertă transmisă s-a solicitat doar prezentarea unei oferte pentru instruire personal în domeniile indicate, societatea a transmis oferta tehnică şi financiară pentru servicii de instruire în valoare de 40.800 euro şi servicii de cazare şi masă pentru câte 7 nopţi pentru un număr de 165 persoane, în valoare de 110.090 euro.
Condiții de lux contrar prevederilor legale
Inspectorii Curții de Conturi susțin că au fost contractate şi decontate servicii de cazare în hoteluri de confort superior celei de 3 stele, decontându-se 100% tariful de cazare perceput, contrar prevederilor legale.
Nivelul serviciilor de cazare astfel decontate depăşeşte nivelul cheltuielilor de cazare ce se pot deconta de către instituliile publice pentru personalul propriu, pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, respectiv la cursuri de perfectionare.
Contrar prevederilor legale, pe diverse perioade, Consiliul Județean a achiziționat servicii de cazare cu all inclusive, adică cu 3 mese pe zi, în vederea participării la cursul de perfectionare, pentru un număr total de 133 persoane. Prin urmare, decontarea serviciilor la acest tip de unitate de cazare s-a făcut cu încălcarea prevederilor legale, fiind o structură de primire turistică de confort superior celei de 3 stele, se putea deconta numai 50% din tariful de cazare perceput.
Pregătire sâmbătă și duminică 🙂
În concluzie, contractul a fost încheiat la un tarif nejustificat de mare şi pe o perioadă care nu justifică prezența personalului la pregătire profesională (sâmbătă şi duminică). Valoarea prejudiciului cert pentru eşantionul verificat este în sumă de 185.499 lei, reprezentând plățile nelegale efectuate pentru pregătirea profesională a angajatilor din cadrul Consiliului Județean Satu Mare.
Și la alte instituții sunt cazuri similare
Conform informațiilor de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), mai multe primării și instituții au cumpărat servicii hoteliere clasificate în regim de trei sau patru stele. Aceste cursuri sunt organizate de firme private, cursurile se țin superficial sau nu se țin deloc și inclusiv Institutul Național de Administrație – autoritatea de stat care ar trebui să le supravegheze – recunoaște că fenomenul a scăpat de sub control și că ele reprezintă, de fapt, concedii suportate din bani publici. Aceste practici au început în 2009, pe fondul unor reorganizări instituționale haotice, și au luat amploare în ultimii doi ani.
Aceasi situatie e si la Primarie….aici insa au decontat si benzina si o noapte de cazare pe drum….sa nu ajunga oamenii obositi la plaja.
View CommentSi urmatoarea destinatie e Venetia… . Deja casierele de la DITL isi fac loc pe facebook pt noile poze.
View Comment