ANCHETĂ. Rețelele de traficanți din Satu Mare. Unde își ascund drogurile și cum le vând
Reporterii PresaSM vă prezintă cum funcționează rețelele de traficanți de droguri ”zombie” în municipiul Satu Mare. Principalii membri sunt persoane de etnie rromă, dispuse să comită astfel de infracțiuni cu o lejeritate debordantă. Vă prezentăm un astfel de caz concret, iar din datele de mai jos se reliefează întreaga schemă infracțională.
De unde a început totul
Conform informațiilor PresaSM, totul a început în data de 14.11.2021, atunci când polițiștii de la Serviciul de Combaterea a Criminalității Organizate (SCCO) Satu Mare s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de către K Iosif, a infracțiunii de trafic de substanțe psihoactive. Pentru a putea strânge material probator, în cauză s-a aprobat introducerea unui investigator şi colaborator cu identitate atribuită. Așa s-a ajuns la informația potrivit căreia K. Iosif ar fi deținut substanțe interzise în mai multe locuri din municipiul Satu Mare.
Drogurile le avea ascunse în următoarele locuri: într-un apartament de pe Aleea Prahovei din municipiul Satu Mare, în debara și în interiorul sacului de la aspiratorul pe care îl are în apartament. De asemenea, în fața geamului de la apartamentul în care locuia se află un copac, la baza căruia, sub o piatră mare, au fost ascunse droguri. Mai avea o locație în spatele bisericii de lângă Podul Golescu din municipiul Satu Mare, în zona digului. Suspectul folosea pentru deplasare două mașini, respectiv un Merdedes E-class, cu numere de Dolj, care este cumpărată de către el, respectiv o Dacia Logan, de culoare roșie.
Percheziția a confirmat suspiciunea
Judecătorii au încuviințat efectuarea unei percheziții imobiliare în data de 15 noiembrie 2021, atunci când s-au găsit la domiciliul inculpatului din satul Culciu Mare și într-un apartament din municipiul Satu Mare un număr total de 449 de plicuri ce conțineau o materie vegetală de culoare verde, ce cântărea cca. 400 grame.
În urma analizei în laborator s-a dovedit a conține doi compuși: MDMB 4en – PINACA și 4F-MDMB, care se regăsesc în baza de date europeană (European Database on New Drugs a EMCDDA) ca substanțe psihoactive.
Audiat în calitate de suspect şi inculpat, K. Iosif a recunoscut comiterea faptei reţinute în sarcina sa, menţionând că s-a implicat în activităţi de trafic cu substanţe psihoactive la solicitarea asa numitului „Zorro”, rudă a concubinei sale, întelegerea fiind de a împărţi banii câştigaţi de către suspect în urma vânzării psihoactivelor.
De unde cumpăra drogurile și pentru cine lucra
Numitul „Zorro” a apelat la suspect în urma cu aproximativ 7 luni pentru vânzarea substanţelor psihoactive întrucât acesta se afla în termenul de încercare al unei suspendări sub supraveghere. După unele neinţelegeri între cei doi, la aproximativ două luni, suspectul a început să vândă substanţele cu efect psihoactiv doar în propriul interes financiar, procurând-şi materia vegetală din municipiul Satu Mare, cumpărând plicul cu 10 lei. Suspectul cumpăra între 200 şi 400 de plicuri la o tranzacţie, iar preţul de vânzare era între 20-30 de lei/plic, obţinând astfel un câștig de 15 -20 lei/plic.
Clienți prinși în flagrant
În timpul desfăşurării activităţilor cu privire la percheziţia domiciliară efectuată la locuinţa inculpatului K Iosif, la unul dintre geamurile imobilului s-au prezentat doi clienți ai traficantului. Conform declaraţiei unuia dintre clienți, în ultimele două luni şi-a procurat pentru consum propriu substanţe psihoactive de la inculpat, cu o frecvenţă de o dată-două ori pe săptămână, preţul unui astfel de pliculeţ fiind de 30 de lei, ultima vizită la locuinţa inculpatului pentru a-şi achiziţiona „legale” fiind în data de 15.11.2021, dată la care se efectua percheziţia domiciliară, fiind astfel depistat de către organele de poliţie.
Cum se vindeau drogurile
Din declaraţia clientului reiese că este consumator de substanţe psihoactive de aproximativ 5 ani, în ultimele două luni procurându-şi aceste substanţe de la inculpat, înţelegerea fiind de a bate la geam, iar inculpatul venea la fereastră şi întreba câte plicuri doreşte, preţul unui plic fiind de 30 de lei.
A ajuns după gratii
Magistrații Tribunalului Satu Mare l-au condamnat pe inculpatul K. I., aflat în prezent în stare de arest preventiv în Penitenciarul Oradea, pentru săvârşirea infracţiunii de efectuare fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, fără drept, de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, la pedeapsa de 1 an şi 10 luni închisoare. Decizia nu este definitivă, inculpatul putând să o atace la Curtea de Apel Oradea.