ANCHETĂ. Mortalitatea în Spitalul Carei a crescut enorm. Supraviețuitorii au ieșit cu alte boli
Rata de mortalitate la Spitalul Municipal Carei a crescut foarte mult în perioada în care unitatea spitalicească a devenit suport COVID. Într-una din perioade de vârf ale pandemiei, doi din zece pacienți nu au mai ieșit în viață pe porțile spitalului. Unii dintre supraviețuitori s-au ales cu afecțiuni digestive, din cauza tratamentului agresiv.
Rata foarte mare a mortalității
Ca și o simplă comparație, ajunge să analizăm datele statistice pe ultimii trei ani. Dacă în cursul anului 2019 rata mortalității intraspitalicești a fost de 2,80, aceasta a urcat alarmant în anul 2020 la 7,42, iar în anul 2021 a ajuns la 12.38. Unul dintre vârfuri s-a înregistrat în perioada noiembrie 2020 – aprilie 2021, rata de mortalitate ajungând la 21,72 la sută.
La începutul pandemiei, în aprilie 2020, paturile din Spitalul Carei, respectiv 181 de locuri și 12 locuri la ATI, au fost destinate strict pacienților COVID. Ulterior, după modificarea legislației COVID, raportul a fost de 137 de paturi COVID și 93 de paturi non-COVID.
Mulți supraviețuitori s-au ales cu alte boli
O altă problemă se înregistrează în cazul pacienților diagnosticați cu COVID, care deși au reușit să scape de boală, s-au ales cu afecțiuni digestive, ca urmare a tratamentelor intensive.
”De menționat că în perioada 2020 – 2021 au crescut semnificativ afecțiunile digestive ca urmare a tratamentelor intensive cu antibiotice necesare în managementul complicațiilor infecțioase frecvente apărute pe parcursul evoluției pacienților cu COVID 19”, susțin surse medicale.
Personal medical insuficient
Este important de subliniat faptul că personalul medical de la Spitalul Carei este insuficient, în pofida eforturilor depuse de conducerea unității spitalicești, respectiv de reprezentanții Primăriei și Consiliului Local Carei. Fapt care generează o presiune suplimentară pe corpul medical.
De exemplu, în anul 2021, din cele 63 de posturi de medici din organigramă au fost ocupate efectiv doar 33. De două ori mai puțin. În ce privește asistentele medicale, din cele 183 de posturi din organigramă au fost ocupate efectiv 164.
Număr insuficient de medici sau lipsa medicilor se înregistrează în specialitățile cardiologie, pediatrie, psihiatrie,medicină de urgență, radiologie și imagistică medicala, oftalmologie, O.R.L.
Problemele majore cu care se confruntă spitalul
Spitalul Municipal Carei se confruntă cu o serie de probleme. Dincolo de personalul insuficient, se înregistrează o subfinanțare de la sistemul de stat. Fapt care îngreunează foarte mult efectuarea de investiții majore in infrastructura spitalicească în scopul alinierii la standardele și nevoile actuale ale pacienților și personalului medical. O altă problemă majoră o reprezintă lipsa compartimentului de primiri urgențe, spitalul dispune doar de o cameră de gardă.
Probleme legate de resursa umană:
- încărcare încă insuficientă la toate categoriile de personal, cu consecința suprasolicitării personalului
existent, dar și cu repercusiuni asupra programului de lucru și asupra siguranței pacienților; - personal cu nivel de pregătire profesionala continuă neadecvat necesităţilor actuale pentru a putea asigura
condiții optime pe toate palierele procesului de îngrijire a sănătății; - lipsa unui sistem propriu de pregătire a personalului la standardele de competență cerute, orientat cu
prioritate pe siguranța pacientului; - sistem de salarizare neconcordant cu performanța și eficiența, fără posibilitatea reală de a le putea stimula;
- autosuficiența și rezistența mare la schimbare constatată în cazul unor angajați.
Probleme legate de infrastructură:
- necesitatea unei investiții majore în infrastructura Blocului Operator, investiții în infrastructura
compartimentului ATI, reconfigurare saloane; - vulnerabilitatea circuitelor funcționale, în condițiile în care unitatea sanitară trebuie să asigure circuite
separate pentru pacienții suspecți/confirmați cu COVID 19, cât și pentru alte categorii de pacienți; - acces limitat la investigații de performanță (CT, RMN), cu creșterea DMS, neexistând in dotarea spitalului
aceste echipamente (complexitatea cazurilor internate în spitale care tratează pacienți COVID-19 implică
investigații care necesita aparatură de înaltă performanță, un tratament complex care generează cheltuieli
ridicate întrucât în această unitate sanitară s-au internat pacienți care, pe lângă infecția cu noul coronavirus,
au prezentat și alte afecțiuni); - E nevoie de îmbunătățire a modului de implementare și monitorizare a standardelor specifice de siguranță a instalațiilor de gaze medicinale și oxigen.
Resursa umană? dacă nu s-ar da examenele pe bază de șpagă poate ați avea personal calificat. Cunosc câteva asistente șomere care nu au bani de șpagă pentru examen și stă acasă ca șomer. Altele habar nu au de meserie dar au avut bani de șpagă.
View Comment