ANCHETĂ. Mega țeapă dată de un „procuror” în Satu Mare
Deși în repetate rânduri Poliția Română a avertizat cetățenii să manifeste prudenţă în cazul în care sunt contactaţi telefonic de persoane necunoscute care își atribuie calități false și care solicită sume de bani sub diferite pretexte, în ultimele zile s-au înregistrat două noi cazuri de înșelăciune prin metoda ,,accidentul,,.
Astfel, în data de 13.08.2017, o femeie de 78 de ani din Satu Mare a sesizat poliția că a fost înșelată cu suma de 20.000 lei. Metoda prin care a fost determinată să dea suma de bani a constat în faptul că a fost sunată de o persoana de sex masculin, care s-a prezentat ca fiind procuror şi care i-a spus că ginerele ei a făcut un accident de maşină şi că trebuie să plătească suma de 27.000 lei. După convorbirea telefonică soţul reclamantei a coborât în faţa imobilului unde domiciliază şi a înmânat unei femei pe care nu o cunoaşte suma de 20.000 lei.
La data de 14.08.2017, o altă femeie de 74 de ani din Satu Mare a sesizat poliția despre faptul că a fost victima unei înșelăciuni prin aceeași metodă, fiind sunată de un bărbat care și-a declarat identitatea de procuror și care a înștiințat-o despre faptul ca fiul ei a comis un accident rutier cu victime, fapt pentru care este arestat, iar pentru soluționarea amiabilă a acestei probleme i-a fost solicitată suma de 8 300 lei. Victima s-a prezentat la punctual de întâlnire stabilit, unde a înmânat banii unei femei pe care nu o cunoaște.
În ambele cazuri au fost demarate cercetări pentru identificarea autorilor și tragerea acestora la răspundere penală, dar și pentru recuperarea prejudiciului.
”Atragem, din nou, atenția cetățenilor de a manifesta deosebită prudență în astfel de situații și să nu dea curs solicitării de a trimite sau înmâna bani persoanelor necunoscute. Recomandăm să verificați datele care vă sunt prezentate telefonic înainte de a întreprinde vreo acţiune, în niciun caz nu daţi crezare imediat unor „poveşti” anunţate de persoane care pretind că au calitate oficială și verificaţi informaţia printr-un apel la 112 sau sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie”, spun polițiștii sătmăreni.
Poliţia Română vă recomandă:
– verificaţi dacă ruda în cauză a fost implicată într-un eveniment rutier (cereţi date despre unitatea medicală, de poliţie sau parchet unde s-ar afla aceasta şi sunaţi pentru confirmare). În astfel de situaţii, reprezentanţii Poliţiei sau Parchetului nu reţin telefoanele mobile ale părţilor implicate în accidente rutiere;
– dacă sunteţi contactat de un „binevoitor”, care vă apelează în numele unei rude apropiate, şi nu aţi putut verifica veridicitatea informaţiilor, solicitaţi-i acestuia o întâlnire directă şi anunţaţi Poliţia la numărul de urgenţă 112 pentru a vă acorda sprijin.
Compartimentul de Relaţii Publice