ANCHETĂ. Inspectoratul vrea reducerea claselor din județ. Clasele în limba română, cele mai afectate
Reprezentanții Inspectoratului Județean Școlar (IȘJ) Satu Mare lucrează la noul plan de școlarizare din județul Satu Mare. Nimic nou până aici. Singurul aspect problematic este că se prevede reducerea semnificativă a claselor cu predare în limba română. Dacă conducerea Inspectoratului dă asigurări că se vor reduce doar 16 sau 17 clase, sursele PresaSM din interiorul IȘJ vorbesc despre reducerea a 25 de clase cu predare în limba română și doar a unei singure clase cu predare în limba maghiară. Situație care se poate interpreta cu ușurință ca fiind incorectă din punct de vedere al echilibrului interetnic.
Inspectorul Școlar General spune că nu trebuie să ne facem griji. În realitate…
Contactat de către reporterii PresaSM, inspectorul școlar general Anișoara Boitor dă asigurări că din cele 101 clase de a IX-a, câte sunt în prezent la nivelul județului Satu Mare, se vor reduce doar până la 84 de clase.
Întrebată care este proporția între clasele care vor rămâne cu predare în limba română și cele cu predare în limba maghiară, Anișoara Boitor a precizat că încă nu se cunosc (cum este posibil așa ceva?!) aceste aspecte și că urmează să se facă o analiză în cadrul Consiliului de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare. Ședință care are loc chiar astăzi, de la ora 09.00.
”Numărul de elevi care au terminat clasa a VIII-a a ajuns la 2.350 de copii, așa că – potrivit metodologiei – de la cele 101 clase de la IX-a se va ajunge la 84 de clase. Nu știm în prezent câte sunt cu predare în limba română sau maghiară”, a precizat Anișoara Boitor pentru PresaSM.
Inspectorul adjunct Delia Gavra a precizat pentru PresaSM că până joi se va face un proiect de plan de școlarizare, care urmează să fie discutat/analizat și cu alți specialiști din cadrul IȘJ Satu Mare, dar și cu sindicaliștii din învățământ.
Sindicaliștii sunt cam dezinteresați
Reporterii PresaSM au luat legătura și cu liderul Sindicatul Învăţământul Preuniversitar (SIP) Satu Mare, Ioan Drăgan, care a dat dovadă că nu prea știe ce se întâmplă într-un domeniu care ar putea să îi afecteze inclusiv pe unii membri de sindicat.
”Am auzit câte ceva din exterior, dar nu știu nimic concret”, a rezumat Ioan Drăgan.
Viitorul secretar de stat în Ministerul Educației vine de la Satu Mare…cu explicații
Kallos Zoltan, inspector școlar general adjunct în cadrul IȘJ Satu Mare, va fi viitorul secretar de stat în cadrul Ministerului Educației.
Dacă ceilalți oficiali din cadrul IȘJ Satu Mare, respectiv Anișoara Boitor sau Delia Gavra, au mințit prin omisiune, precizând că NU cunosc raportul între clasele cu predare în limba română, maghiară și germană, Kallos Zoltan a fost mult mai transparent. Acesta a explicat că din cele 84 de clase câte vor rămâne, 29 vor fi cu predare în limba maghiară la nivelul județului. La care se adaugă și cele cu predare în limba germană.
”Totul este transparent și există o metodologie de calcul. Împărțim numărul de absolvenți ai claselor a VIII-a (2.350, n.red.) la un număr de 28 de elevi, câți vor fi într-o clasă, și rezultă 84 de clase”, a explicat Kallos Zoltan.
Întrebat dacă există un considerent de ordin etnic, care să favorizeze în mod discreționar o anumită categorie de elevi, Kallos Zoltan a precizat că totul se face potrivit metodologiilor în vigoare.
”Avem un principiu al nediscriminării, pe care trebuie să îl respectăm. Trebuie să oferim șansa tinerilor să învețe la liceu în limba în care au învățat la gimnaziu. Fie că vorbim de română, maghiară sau germană. Din câte știu eu vor fi 29 de clase cu predare în limba maghiară, din totalul de 84, câte vor rămâne”, a precizat Kallos Zoltan.
Reprezentanții IȘJ Satu Mare nu țin cont de cererile ministrului Educației
Foarte interesant este faptul că reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare nu țin cont de directivele ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Vocea supremă în acest domeniu și superior pe linie ierarhică.
Acesta a spus că este adeptul ”unui număr de elevi mai mic pe clasă. Îmi declar public disponibilitatea de modificare a metodologiei pentru reducerea numărului de elevi în clase, începând din toamnă (…) Cu cât numărul e mai mic, cu atât atenția e mai puternică și rezultatele sunt mai bune. 24 – 26 de copii în clasă e un număr maxim”.
În concluzie, Inspectoratul Școlar Județean trebuie să refacă întregul calcul, conform cerinței ministrului Educației.
Mai exact, totalul de 2.350 de absolvenți ai claselor a VIII-a în județul Satu Mare, împărțit la 25 de elevi/clasă (media aritmetică dintre 24 și 26 cât a opinat Cîmpeanu că ar fi numărul MAXIM de elevi/clasă) rezultă că din 101 clase trebuie să se reducă MAXIM șapte clase la nivelul județului Satu Mare. În loc de 84 de clase, trebuie să se ajungă la 94 de clase de a IX-a în viitorul plan de școlarizare.
Informații ascunse, cosmetizate…minciuni prin omisiune
În realitate, potrivit informațiilor PresaSM obținute din rândul angajaților nemulțumiți din cadrul IȘJ Satu Mare, se are în vedere reducerea a 25 de clase cu predare în limba română și doar a unei singure clase cu predare în limba maghiară. Astfel încât să fie prevăzute doar 75 de clase de a IX-a în viitorul plan de școlarizare. Din care 29 cu predare în limba maghiară.
Situație care a generat îngrijorare în rândul cadrelor didactice, dar nicidecum în rândul clasei politice județene (PNL, USR-PLUS, PSD sau PMP), mult prea ocupată să le facă pe plac celor din UDMR, care conduc județul Satu Mare. Și în fața cărora sunt dispuși să facă orice fel de concesii pentru a ajunge la CIOLAN. Indiferent de implicații.
”În județul Satu Mare avem – potrivit ultimului recensământ – 34% cetățeni de etnie maghiară. Din calculul eronat al IȘJ rezultă că toți elevii maghiari ar urma să învețe doar în clase cu predare în limba maghiară. Dar noi știm bine că nu este așa, fiindcă în realitate mulți maghiari sunt în clase românești. De unde rezultă diferența incorectă, să nu îi spunem altfel, între raportul dintre clasele cu predare în limba română și cele cu predare în limba maghiară”, au explicat sursele PresaSM.
Kallos Zoltan, inspector școlar general adjunct în cadrul IȘJ Satu Mare…
View CommentAșa îți trebuie Satu Mare, oraș de unguri, condus de unguri de 30 de ani !!!!
Pas cu pas, că proști dorm…
View CommentDacă cadrele didactice nu știu sau nu vor sa iasă in strada la mitinguri,asta se întâmpla când te lași pe mâna altora. Sindicatele își i-au banii fără sa ofere nimic iar inspectorii și miniștrii își primesc salariile și birourile confortabile. Asta e,fără lupta nu se câștiga nimic,iar profesorii nu vor sa lupte,nu au curaj,așteaptă sa se lupte alții pentru ei,așa nu vor obține nimic niciodată sau cel mult niște firimituri aruncate de Sindicate și guvernanți.
View Comment