ANCHETĂ. Directorul APM Satu Mare, executat la cererea prefectului. A refuzat să încalce legea
Directorul Agenției Județene pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a fost împinsă spre pensionare. Sau executată ca la carte, ca să o spunem mai direct. Concluzia documentelor obținute de PresaSM și a faptelor: a refuzat să încalce legea și să își dea acordul (fără documentațiile necesare) pe o exploatare de agregate minerale (balastieră) de la Adrian, în zona Ariei Protejate Râul TUR din județul Satu Mare. (Și) Din cauza acestui refuz, chiar la intervenția prefectului județului Satu Mare, Radu Bud, directorul APM s-a trezit că Agenția Națională pentru Protecția Mediului a trimis-o în pensie. Culmea ironiei, la doar câteva zile după ce i-a fost aprobată prelungirea cu un an a mandatului în fruntea APM, chiar de către aceeași ANPM!
De unde a început totul
Firma Romeschir (controlată de omul de afaceri Attila Csongor Tarr) din municipiul Satu Mare a început – în luna februarie a acestui an – extinderea unei exploatări a balastierei la Adrian, în zona Ariei Protejate a Râului Tur. Fără să dețină toate avizele necesare, potrivit Gărzii de Mediu Satu Mare. Pe cale de consecință, comisarii Gărzii de Mediu au început verificările, la cererea Agenției pentru Protecția Mediului, și au constatat că situația nu este tocmai legală, amendând firma în cauză, după care a dispus o măsură complementară de readucere a terenului la forma sa inițială.
Un aspect important de precizat
Elisabeta Bekessy conduce APM Satu Mare de 15 ani. Mai exact, din 7 noiembrie 2005 şi până în prezent. Este, indiscutabil, unul dintre cei mai longevivi, cei mai de succes și cei mai apreciați directori de instituții publice din România, nu doar din județul Satu Mare. Cu toate acestea, potrivit informațiilor PresaSM, Bekessy ar fi intenționat să se pensioneze, decizia fiind comunicată apropiaților, colegilor și colaboratorilor încă din ianuarie 2020.
Doar că, între timp, majoritatea colegilor și a reprezentanților ONG-urilor partenere i-au cerut lui Bekessy să se răzgândească. Și asta pentru că mai avea de implemntat două proiecte importante, inițiate chiar de ea.
Astfel încât, în data de 24 martie, directorul APM a solicitat o prelungire pe funcție din partea Administrației Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Cerere care a fost aprobată CHIAR în a doua zi, în 25 martie, fără nici cea mai mică problemă! Dar acum începe ”distracția”.
Să revenim la subiectul principal…
Prefectul furibund, starea de urgență și amenințarea
La circa două zile după ce i s-a prelungit rămânerea pe funcție din partea ANPM, în 27 martie, directorul Bekessy a participat la o discuție în cabinetul prefectului Radu Bud. Potrivit informațiilor PresaSM, Elisabetei Bekessy i s-ar fi cerut să aprobe o exploatare de resurse minerale în aria protejată a râului Tur, în favoarea firmei Romeschir. Bekessy ar fi replicat că acest lucru nu se poate face fără un studiu de impact. Mai exact, directorul APM a precizat că nu a încălcat legea în cei 15 ani de activitate și, în mod cert, nu are de gând să o facă nici acum.
Prefectul Bud ar fi insistat și i-ar fi spus că trebuie să aprobe acel acord de mediu, invocând faptul că aflându-ne în stare de urgență s-ar permite acest lucru, respectiv că acea exploatare are o importanță ”strategică”, fiindcă de acolo se asigură balast pentru construirea centurii municipiului Satu Mare. Directorul APM a continuat să își susțină punctul de vedere, motiv pentru care discuția a degenerat, iar prefectul Bud ar fi folosit un limbaj reprobabil și amenințător.
Mai mult, prefectul i-ar fi spus lui Bekessy că cererea de aprobare a prelungirii termenului pentru ocuparea funcției de director APM îi va fi revocată. Și că, mai exact, aceasta va fi nevoită să se pensioneze pe data de 15 iunie. Fapt care, coincidență sau nu, chiar s-a întâmplat trei zile mai târziu, în data de 30 martie! Adică, Agenția Națională pentru Protecția Mediului a revocat propria dispoziție dată cu cinci zile înainte. Fără nicio explicație!
Directorul APM refuză să comenteze subiectul
Contactată telefonic de reporterii PresaSM, directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Satu Mare, Elisabeta Bekessy, a declarat că nu dorește să comenteze episodul din cabinetul prefectului Bud în niciun fel. În schimb, a recunoscut că deși cererea transmisă către ANPM i-a fost aprobată inițial, la trei zile după discuția cu prefectul Bud, respectiva solicitare a fost revocată tot de către ANPM. Totuși, o coincidență foarte mare, recunoaște și Bekessy.
Întrebată de situația firmei Romeschir, Bekessy a precizat: ”La fel ca și întotdeauna, eu am cerut să se respecte toți pașii legali. Nimic mai mult”.
Garda de Mediu confirmă ilegalitatea făcută de firma Romeschir
Directorul Gărzii de Mediu Satu Mare, Vasile Fănățan, a recunoscut – la solicitarea PresaSM – că a efectuat verificări în zona balastierei de la Adrian și a constatat că firma Romeschir a demarat lucrări ilegale pe o suprafață de circa patru hectare din aria protejată. Mai mult, a solicitat firmei să readucă terenul la starea inițială, dar nu înainte să aplice și o amendă.
”În urma verificării efectuate de Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Satu Mare în data de 17.02.2020, împreună cu reprezentantul Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate – Structura Teritorială Satu Mare, la perimetrul Adrian 4, amplasat în situl Natura 2000 – ROSCIO214 si ROSPA 0068 „Lunca Turului Inferior” s-a constatat inițierea de către titularul proiectului a lucrărilor aferente acestuia, prin lucrări de decopertare strat fertil. Pentru faptele constatate, GNM CJ Satu Mare a aplicat sancțiune contravențională principală și sancțiune contraventională complementară. Respectiv desființarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială. Pentru urmărirea realizării măsurilor stabilite, s-a efectuat o nouă verificare împreună cu reprezentantul ANANP ST Satu Mare, constatându-se că titularul proiectului s-a conformat cerințelor stabilite la controlul mai sus menționat prin aceea că au fost efectuate lucrări de desființare, înregistrându-se o situație în teren similară celei existente în anul anterior. Pentru reglementarea proiectului menționat, APM Satu Mare a solicitat un nou punct de vedere, pentru care GNM CJ Satu Mare a precizat necesitatea obținerii de către titular a Avizului (favorabiI) de la ANANP, în calitate de administrator al ariilor protejate”, se arată în răspunsul oferit de Garde de Mediu la solicitarea PresaSM.
Prefectul Bud a recunoscut, în final, că a solicitat schimbarea lui Bekessy!
După ce au adunat toate informațiile și documentele necesare, reporterii PresaSM au solicitat un punct de vedere din partea prefectului Radu Bud. Este important de precizat că Radu Bud a recunoscut că a făcut o ”propunere” de retragere a acordului ANMP de prelungire a activității Elisabetei Bekessy, DAR NUMAI după ce reporterii PresaSM i-au pus în vedere faptul că dețin informații certe cu privire la acest aspect.
Cu toate acestea, prefectul Radu Bud nu a dorit ca discuția să fie înregistrată pentru o mai mare acuratețe sau să ofere o poziție oficială în scris. În schimb, a precizat că solicitarea sa către ANMP nu ar fi avut o legătură directă cu refuzul Elisabetei Bekessy de a da curs cererii sale exprese de a aviza documentația de exploatare în favoarea firmei Romeschir. Despre care tocmai Garda de Mediu Satu Mare a precizat că a încălcat legislația în vigoare!
”Domnule prefect, i-ați cerut directorului APM Satu Mare să emită avizul de mediu unei firme despre care Garda de Mediu a arătat clar că nu a respectat legea? Iar pentru că nu s-a conformat ați fi cerut revocarea Elisabetei Bekessy din funcția de director al APM Satu Mare. Fapt care s-a și întâmplat, la solicitarea dumneavoastră către Agenția Națională pentru Protecția Mediului. Nu considerați că la acest moment unii ar putea interpreta situația ca și instigarea la abuz în serviciu sau șantaj?”, a fost întrebarea reporterului PresaSM.
Prefectul Bud a declarat că NU ar fi știut de faptul că firma Romeschir ar fi început exploatarea în mod ilegal, precizând că solicitarea de revocare a Elisabetei Bekessy din fruntea APM ar fi avut legătură cu mai multe aspecte care țin de activitatea directorului. Mai exact, prefectul a acuzat-o pe Bekessy că ar fi tergiversat emiterea unor avize de mediu, iar ”pensionarea” directorului APM ar avea mai multe motive.
”Totuși, domnule prefect, de ce tocmai acum?! De ce tocmai după o cerere punctuală, legată de această firmă Romeschir. Nu este cam mare coincidența?”, a fost întrebarea reporterului PresaSM.
Radu Bud a insistat, în continuare, că nu este vorba despre ceva punctual, ci despre ”ceva ce a pus cireasa pe tort”.
Exploatarea de agregate minerale, doar cu acord special în Aria Protejată Râul Tur
Regulamentul ariilor naturale protejate RÂUL TUR – Lunca Inferioară a Turului şi Rezervaţia Naturală Râul Tur prevede clar la articolul 42: ”Se interzice exploatarea de agregate minerale – nisip, pietriş, lut şi altele asemenea – din albia minoră a apelor curgătoare, precum şi din zonele care nu au fost autorizate pentru acest scop”. Mai mult, la articolul 43 se arată în mod cât se poate de clar că: ”Se interzice exploatarea resurselor minerale de pe teritoriul Rezervaţiei Naturale Râul Tur”.
Cine sunt cei de la Romeschir
Firma Romeschir Satu Mare este controlată de omul de afaceri Tarr Csongor, fiind înregistrată la Registrul Comerțului în data de 14 Mai 2007. Potrivit informațiilor PresaSM, exploatarea se află în albia majoră a pârâului Racta. Investitorul preconizează să investească 550.000 de lei ca să extindă lacul existent cu o suprafață de aproximativ 40700 mp, iar materialul rezultat în urma săpării cuvetei să îl comercializeze. Terenul extravilan privat înscris în CF-ul orașului Livada aparține unor persoane fizice cu care societatea a încheiat contractul de SUPERFICIE nr. 1464/24.04.2018, pentru o suprafață de 65.000 mp.
Pe terenul în cauză se dorește extinderea luciului de apă existent din excavația veche existentă cu încă 3,88 ha, rezultând în final un luciu de apă de circa zece hectare. Volumul ce urmează a fi excavat va fi de aproximativ 290.000 mc. Terenul se află în apropierea stației de sortare a firmei TARR CONST SRL, tot balastul exploatat urmând să fie transportat în vederea prelucrării la stația respectivă.
În ce privește constatarea Gărzii de Mediu Satu Mare, reprezentantul Romeschir, Attila Csongor Tarr, a declarat: ”Noi am obținut deja avizele și suntem în curs de aprobare. Noi nu am început lucrări de exploatare în zonă, ci am prelevat doar probe de sol”.
Nota redacției: Suntem curioși cum ar putea interpreta toate aceste informații instituțiile abilitate ale statului român. Coincidențele sunt, totuși, mult prea mari.
Noi unde putem face cerere sa-l schimbe pe domnul prefect?
View Comment15 ani iti faci meseria ca la carte si vine un marlan sa-ti strice feng shui-ul…
View CommentPNL PSD UDMR nu e nici o diferenta intre ei toti sunt pe interese de partid si interese personale
View CommentEu as semna primul pentru Al schimba pe bud e la fel ca si govor niste
View Commentnu este asa, ong-urile sustinute extern pun bete in roate la multe investitii. la pescaria adrian nu se pote pescuii sportiv pentru a deranjeaza ceva musca sau gaza daca merg cu masinile pe digurile baltii . sa ma ierte Dumnezeu, ori pana sa fie crescatorie se incingeau gretarele langa masini ascultand muzica langa Banciu inginerul pana te lua dracq si nu zicea nimeni nimic. acum cand este investitie pe euroi de la ue sta ongeurile cu binoclu si suna la 112 ca moare musca de la masina.
View Commentniste gunoaie…spuneti nu va fie frica…se stie cine e si govor…controleaza pana si angajarile din spital
View CommentPrefectul Radu Bud așa a procedat in 2005 si cu Marchis Ioan director in exercitiu in acea perioadă la Sapard, pe care ulterior la tarat 12 ani la DNA si in instante, iar in 2017 Marchis Ioan strapuns de o formatiune tumorala si a decedat.
View CommentDacă prefectul a cerut să se facă ceva ilegal, clar a greșit. Doamna Bekessy a fost o directoare foarte bună, merită tot respectul. Dar această legislație care este exagerată, pentru o aprobare se așteaptă luni de zile, trebuie urgent modificată. Multe întârzieri la lucrări importante de investiții, au fost și sunt din cauza aprobărilor care se dau foarte greu.
View CommentCredeam,!!!SUNT DIN MOLDOVA,VRANCEA,ca REGATENII SUNT MAFIOTII NUMARUL UNU…S A LUAT TURBAREA SI IN BANAT ARDEAL ??????PACAT.
View Commentce aveti cu Bud, trebuie să-și recompenseze obedientii, la fel ca cei dinaintea lui, asta e soarta tuturor sefilor numiti politic din institutiile deconcentrate!!!!ce e nou sub soare în ce face Bud, așa au făcut toți până acum care au fost numiți prefecti, e valabil inclusiv pe pentru el, nimeni nu e bătut în cuie și nu e șef pe viață!!!
View CommentDacă balastiera nu strică poduri existente de trafic major ,atunci mediul cu gâze și insecte unicat poate să-și care fauna și să nu MAI FRÂNEZE ca „măgarul O FACERE CONSTRUCTIVĂ”.
View CommentInterese meschine,
View CommentÎndepărtarea oamenilor valoroși de către mafie. Acești lupi puși paznici la oi ar trebui raso și băgați în pușcărie, aici fiind vorba de prefectul mafiot și proprietarul balastiere. Tăiat în carne vie altfel țara asta nu își va reveni niciodată.
[…] 2020-ban keveredett egy újabb botrányba, amikor a PresaSM tényfeltárása szerint a helyi prefektus kérésére nyugdíjazták a szatmári környezetvédelmi ügynökség […]
View Comment