ANCHETĂ. De ce cumpără Ungaria clădiri istorice în județul Satu Mare. Și prin ce mijloace
Statul maghiar vrea să înființeze (în traducere aproximativă) Fundația pentru Protejarea Patrimoniului Construit în Europa Centrală și Estică (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt). Potrivit proiectului (PENTRU DETALII CLICK AICI), fundația se va ocupa de protejarea ”clădirilor istorice, cu valoare artistică și simbolică pentru istoria Ungariei”. Inclusiv două clădiri simbolice din municipiile Satu Mare și Carei, achiziționate de Ungaria prin firma de stat MANEVI Zrt.
Proprietarul Hotelului Dacia, în subordinea Ministerului de Externe ungar
Statul maghiar vrea să înființeze Fundația pentru Protejarea Patrimoniului Construit în Europa Centrală și Estică (Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt). Potrivit proiectului, fundația se va ocupa de protejarea ”clădirilor istorice, cu valoare artistică și simbolică pentru istoria Ungariei”.
Pentru a pune în practică acest proiect, există la bază două entități de stat, printre care MANEVI Zrt., care a cumpărat Hotelul Dacia din Satu Mare (2017) și fosta clădire în care funcționa Primăria Carei (2019). Cealaltă companie este Comitatus-Energia Beruházási, Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt., care este capabilă să genereze și asigure deja fonduri pentru acest demers.
Până acum, timp de zeci de ani, sarcina aceasta îi revenea exclusiv Fundației László Teleki, care se subordona în mod direct Cabinetului Primului Ministru al Ungariei. Este interesant faptul că firma care deține Hotelul Dacia din Satu Mare, MANEVI Zrt. a fost transferată în 2018 sub autoritatea Ministerului Afacerilor Externe al Ungariei, din subordinea Agenția Activelor Statului. Și mai interesant este faptul că MANEVI Zrt. a ajuns în atenția publicului numai în momentul achiziționării S.C. Dacia S.A., devenind astfel proprietarul indirect al Hotelului Dacia. Și direct al clădirii din centrul vechi al municipiului Carei.
Ungaria a mai cumpărat o clădire istorică și în Carei
Clădirea în care a funcționat Primăria Carei până în anul 2014 are un nou proprietar din decembrie 2019. Cumpărătorul este nimeni altul decât cel care a cumpărat la Satu Mare hotelul DACIA, MANEVI Zártkörű Részvénytársaság, cu sediul în Budapestat.
Potrivit informațiilor PresaSM, este vorba despre o clădire construită în 1909, cu două nivele, 65 de încăperi și două curţi interioare de 50 mp și subsol. Este categorizată ca şi monument istoric. Suprafaţa este de 1.944 metri pătraţi.
Sediul în care a funcţionat Primăria Carei a fost retrocedat înainte de anul 2000 urmaşilor fostului proprietar. Administraţia locală a intenţionat să cumpere imobilul, însă negocierile cu urmaşii fostului proprietar au eşuat din cauza preţului foarte mare rezultat în urma unui studiu. Potrivit documentului în cauză, clădirea a fost estimată la o valoare de 830.000 de euro. Primăria Carei a plătit, până înainte să se mute în nou sediu, o chirie lunară de 14.000 de lei.
Achiziția indirectă a Hotelului Dacia
Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag cumpăra în anul 2017, în mod indirect, Hotelul Dacia. Indirect, fiindcă a fost cumpărată în fapt ”proprietarul” clădirii, respectiv S.C. Dacia S.A. Suma de achiziție a fost un secret foarte bine păzit, dar bilanțurile contabile ale societății au devoalat posibila valoare a tranzacției.
Potrivit Oficiului Național al Registrulului Comerțului (ONRC), S.C. Dacia S.A. și-a suspendat activitatea între anii 2009 – 2011, respectiv 2014 – 2016, iar în 2010 a cerut chiar insolvența.
Potrivit raportului financiar din 2016. S.C. Dacia S.A. avea datorii de 1,4 milioane de euro, dar avea active de 1,8 milioane de euro. Sinonimă cu valoarea aproximativă a clădirii Hotelului Dacia, la acea dată.
În 2017, după începerea negocierilor dintre S.C. Dacia S.A. și Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, situația contabilă înregistrează schimbări semnificative față de anul precedent. Chiar majore. Capitalul propriu a crescut de la 400.000 de euro la 1,48 milioane de euro, iar datoriile au scăzut de la 1,4 milioane de euro la 43.000 de euro. În concluzie, ”cineva” a investit circa 2,4 milioane de euro în S.C Dacia S.A.
Reabilitarea încă așteaptă…
Cu toate acestea, reprezentanții proprietarului (statul ungar) recunosc că nu au niciun plan aprobat, cu atât mai puțin vreun buget pentru demararea lucrărilor. Motiv pentru care nu se cunoaște nici destinația finală a clădirii. Cu toate că, la un moment dat, era vorba despre amenajarea unui hotel.
”Proiectul de reabilitare se află în acest moment în faza de pregătire. Până în acest moment, au fost făcute lucrări minore de conservare, care nu au avut nevoie de autorizație din partea Direcției pentru Cultură. Încă nu s-a luat o decizie cu privire la destinația clădirii. Vom putea să oferim o informație cu privire la o viitoare utilitate a clădirii sau referitor la costurile lucrărilor de reabilitare doar după aprobarea planurilor și a bugetului”, a declarat Dr. Dénes Kővári, reprezentantul Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag, citat de atlatszo.ro
Tot e mai bine decat sa ajunga mai rau decat e acuma…. Multumim domnului tantas si marelui domn govor
View CommentPolitica pașilor mici! Și cu rezultate! Iar statul român le face legi favorabile! Cine are de câștigat???
View CommentNici nu trebuia rascumparate ,eventual RETROCEDATE fostilor proprietari ,fiind FURATE de la ei !!!!!!!!!!
View CommentDaca noi nu sintem in stare sa renovam bravo lor… aici sa vede istoria Monarchiei VS istoria noastra de mamaliga romaneasca……. asta e… dapoi sincer inca pe calea ferata ce facea ungurii circulam cu trenuri,,,au trecut mai mult decat 100 de ani dar inca nu eram in stare sa renovam pana la Constanta treceul face 1 zi???apoi lasa ca bine si asa… stilul romanesc…… nici liniile nici gariile n-am renovat… si sint si drumuri care inca ungurii faceau cu pietre de cubic……ehhh nui dejaba sintem ultimii nostop oriunde….
View CommentEi cumpara tot ce a insemnat cladiri-simbol pentru Ungaria,iar papagalul de MRU,fost ministru de externe basist, le-a dat gratis toata averea lui Emanoil Gojdu,avere lasata mostenire romanilor reprezentand zeci de cladiri istorice in centrul Budapestei !!Valoarea aproximativa:doua miliarde de euro !!Nu suntem de rasul curcilor ???
View CommentFoarte bine! Daca noi nu suntem capabili sa protejam un monument, o cladire istorica, sa lasam criminalii sa le distruga, atunci ma bucur de aceasta achizitie!
View CommentAm studiat arhitectura sub domnul arhitect Sabou Trifu in Satu Mare
Cand dansul a vazut ce au facut, cum au distrus Hotelul si pasajul de langa hotel, asta fiind cu mult inainte de achizitie, era extrem de nervos. Mai ales cu pasajul, care efectiv au distrus complet.
Au facut niste modificari si in interior fara sa consulte pe nimeni, fara aprobarea arhitectilor din Satu Mare, etc.
Este o cladire aproape unica in romania..
Lasat pe mana lor in continuare ar fii fost incet incet distrus complet.
Deci ma bucur ca macar maghiarilor le pasa de istorie si de arhitectura!
Voi puteti sa va certati cu politica cat vreti, dar faptul ramane fapt, maghiarii au facut pasi sa protejeze, cand noi am ignorat.
Eu zic ca e bine. Macar sa le refaca ca de la Bucuresti nu se face nimic. In plus sincer de cand se numeste hotelul ala Dacia…e aiurea!!! Uitati-va la Castelul din Carei ce frumusete!!!! putin imi pasa cine le cumpara , dar sa le refaca cum trebuie. Decat sa te bati cu pumnul in piept ce mare patriot esti mai bine curatenie, progres si cultura. Transilvania a avut la 1867, 5 mil romani, 3 mil maghiari si 1 milion germani !!! Noa decand s-a facut fie politica de Budapesta(maghiarizarea romanilor si germanilor /svabii) sau de la Bucuresti numa bine n-o fost !
View CommentDacia e o denumire comunisto-dacopata. Acel hotel nu are nici cea mai mica legătură cu România, cu excepția faptului că se află pe teritoriul României. Ar trebui să le zicem măcar mersi ungurilor și austriecilor pentru deosebita atenție pe care au acordat-o culturii și bunului gust. Ar trebui să vedem Panonia Hotel cat de curând.
View CommentSa cumpere si baile Herculane si tot ce mai e distrus de delasarea si hotia neamului nostru.
View Comment