ANCHETĂ. Cum se scot credite pe numele unor sătmăreni. Victimele nu bănuiesc nimic
Reporterii PresaSM au aflat cum este posibil ca diferite persoane să poată să scoată împrumuturi de la diferite instituții financiare nebancare pe numele unor alte persoane, fără ca acestea să bănuiască ceva. Un astfel de caz l-am găsit la CFR, acolo unde o contabilă a dat lovitura cu o astfel de schemă. Dar a fost prinsă și condamnată recent la închisoare.
De unde a început totul
Lucrătorii Poliţie Transporturi Satu Mare au fost sesizați prin plângere cu privire la faptul că persoane necunoscute au formulat în mediul online o adresă către o societate financiar nebancară cu sediul la Bucureşti, respectiv o solicitare de împrumut pe numele unei sătmărence, angajată CFR. Care, evident, nu știa nimic.
În acest sens, după solicitarea efectuată pe site-ul respectiv, Mariana C., vinovata în cauză, a fost contactată telefonic de un angajat al societăţii de împrumut pentru completarea cererii de împrumut. În acest context au fost folosite (prin comunicare telefonică şi electronică) datele de identitate ale victimei. Toate aceste activităţi s-au concretizat în încheierea contractului de împrumut din data de 09.08.2017 şi obţinerea unui card de plată pe numele persoanei vătămate.
Cum a fost posibilă întreaga schemă penală
Întreaga schemă penală a fost posibilă din cauza lipsei de securizare a metodei de contractare la distanță a unui astfel de credit, fără contact personal. Astfel, potrivit procedurilor interne ale unităţii financiare nebancare, semnarea contractelor de credit se face prin circularea celor 2 (două) exemplare ale contractului între părţile semnatare.
Mai exact, societatea creditoare, după ce aprobă cerere de credit a solicitantului, transmite prin curier, la adresa indicată de solicitant (real sau fals), 2 (două) exemplare originale ale contractului de credit semnate de către reprezentantul acesteia. Solicitantul de credit, după ce prezintă cartea de identitate în original şi primeşte exemplarele contractului, le citeşte şi le semnează olograf în faţa reprezentantului companiei de curierat. În cazul de față, contractul a fost livrat la adresa indicată în cerere de împrumut.
Victima nu știa nimic
Fiind audiată de polițiști în calitate de persoană vătămată, sătmăreanca pe numele căreia s-a scos împrumutul a declarat faptul că nu are cunoştinţă despre această cerere de împrumut sau despre societatea în cauză. Aceasta a menţionat faptul că nu a transmis niciodată asemenea cereri şi nici nu a pus la dispoziţia nimănui documente sau date personale în acest scop. De asemenea, adresa de email şi numărul de telefon folosite pentru încheierea contractului nu îi aparţin şi nici nu i-au aparţinut vreodată, iar semnătura care apare pe fiecare filă a contractului nu a fost executată de către aceasta sau cu ştiinţa acesteia.
Victima a precizat faptul că nu a primit la domiciliul personal vreun card sau vreun contract de împrumut, nici nu a fost contactată telefonic sau în orice alt mod, în acest scop. Aceasta a intrat în posesia unei copii ale contractului în cauză, după ce, primind la domiciliu o înştiinţare de plată ca urmare a unui card emis pe numele ei, a apelat unitatea creditoare, iar un angajat al acesteia s-a oferit să o ajute, prin transmiterea unei copii a documentului.
Firma a sesizat Poliția
Pe cale de consecință, firma a depus plângere penală la Poliție. Și a identificat-o pe suspectă ca fiind o angajată CFR în cadrul Secţiei Linii 6 Satu Mare, în calitate de economistă. Victima sa este o altă angajată CFR, inculpata având acces la informațiile personale ale victimei sale.
Vinovata a scos mai multe sume de bani, în mod repetat, în perioada 20.09.2017- 14.08.2018, cu sume cuprinse între 100-400 lei. Pe parcursul cercetărilor s-au achitat toate sumele de bani aferente contractelor în cauză, astfel că atât partea vătămată, unitatea creditoare, nu s-a considerat prejudiciată.
Este important de precizat faptul că inculpata a precizat faptul că recunoaşte şi regretă faptele care au fost reţinute în sarcina sa, menţionând că le-a dus la îndeplinire singură, fără ştiinţa sau acordul vreunei alte persoane, în scopul obţinerii unor sume de bani în interes personal.
Prejudiciul iniţial rezultat în cauză total, conform documentelor existente a fost de 6.650 lei, recuperat pe parcursul cercetărilor.
Circa patru ani de închisoare
C. Mariana a fost condamnată de către magistrații Tribunalului Satu Mare pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, acces ilegal la un sistem informatic și fals în înscrisuri sub semnătură privată la pedeapsa de 1 an şi 4 luni închisoare, la care se va adăuga o treime din totalul celorlalte pedepse aplicate (1 an şi 4 luni, 4 luni, 4 luni, 4 luni închisoare) adică o pedeapsă rezultantă de 3 ani şi 8 luni închisoare.
Decizia nu este definitivă! Inculpata a atacat decizia Tribunalului Satu Mare la Curtea de Apel Oradea, primul termen fiind programat pentru luna martie a acestui an.