ANCHETĂ. Cum a PIERDUT Primăria Tășnad cea mai IMPORTANTĂ resursă: APA TERMALĂ
Primăria orașului Tășnad a pierdut la începutul anilor 2000 cel mai de preț bun al localității: apa geotermală. Guvernul României a luat dreptul administrației locale de a gestiona acea resursă pe motiv că nu are specialist pe acest segment.
Dreptul de exploatare a revenit unei firme private, fostă cu capital de stat, căreia – culmea ironiei! – aceiași Primărie Tășnad este nevoită acum să plătească în fiecare an suma de 400.000 de lei sub forme de revedențe.
În judeţul nostru, aceeaşi firmă deţine şi licenţele de concesiune a exploatării apei termale din perimetrele Tăşnad, respectiv Acâş- Beltiug.
Firma respectivă, Transgex SA Oradea, deţine 14 licenţe de concesiune pentru exploatare ape geotermale în perimetrele: Oradea, Săcueni, Marghita, Borş, Beiuş, Livada, Aleşd, Sânnicolau de Munte, Balc, Chişlaz, Cighid, Mădăras (jud Bihor) şi Tăşnad, Acâş – Beltiug (jud Satu Mare), se arată pe site-ul firmei Transgex SA.
Problema redevenţei plătite unei firme private pentru apa termală exploatată a fost ridicată de mai multe ori, atât la nivelul Guvernul României, cât și la nivelul Asociației Orașelor din România. Fără niciun rost, spun primarii Vasile Mitrașca și Andrei Veron.
Primarul Vasile Mitraşca a spus că, în loc să fie lăsată administraţiei locale pentru a putea dezvolta în continuare staţiunea sau cel puţin să ajungă la bugetul de stat, redevenţa în valoare de 400.000 de lei pe an ajunge în conturile unei firme private din Oradea.
”Credeți că nu am încercat să fac nimic?! De două ori am ajuns până la București, la Ministerul Economiei. Dar noi, ca primărie, am fost eliminați de la licitație pentru că nu aveam specialiști angajați. Nu putem să facem nimic fără acordul Transgex. Puteam să încălzim toate instituțiile publice cu acea apă”, s-a plâns fostul primar și actual viceprimar Andrei Veron.
Firma Transgex a obţinut concesiunea apei termale din Tăşnad prin Hotărârea Guvernului nr. 947 din 20 august 2008 privind aprobarea Licenţei de concesiune a activităţii miniere de exploatare a apei geotermale nr. 8.535/2007, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Societatea Comercială Transgex SA.
A piedut la inceputul anilor 2000, sau in august 2008
View Comment