ANALIZĂ. Unii sătmăreni susțin că au dat șpagă în Spitalul Județean Satu Mare
Jurnalistul Alex Nedea, probabil unul dintre cei mai incisivi și experimentați jurnaliști din România, a făcut o analiză a fenomenului șpăgii în spitalele din țara noastră.
Conform analizei sale, publicată pe alexanedea.ro, procentul pacienților care au declarat că ar fi dat șpagă la Spitalul Județean Satu Mare ar fi de 2,73% din totalul celor care au completat chestionarele ANONIME trimise pe telefoanele personale sau pe e-mail. Ceea ce ne plasează în primele 30 de locuri din topul de o sută de spitale luate în acest calcul.
Cum a fost calculată „rata șpăgii”?
De șase ani există un mecanism pus la punct de Ministerul Sănătății prin care se încerca, printre altele, să se constate care e, cu adevărat, rata șpăgii din instituțiile sanitare.
„Mecanismul de feedback al pacienților” funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală. Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.
Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: ”Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu ”Da” sau cu ”Nu”.
Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară. Anul trecut, la nivel național, au răspuns la chestionar 311.374 de oameni și doar 5883 au zis că li s-a cerut șpagă în spitale.
Analiza completă pe alexnedea.ro
E exact ca in pandemie, nu e obligatoriu sa te vaccinezi, doar ca daca nu esti vaccinat nu intri in magazin.
View CommentNimeni nu iti cere spaga, doar iti lasa de inteles ca ….. trebuie :-))