Analiză realizată de Magyar Lorand, deputat UDMR: Dificultăți în 2022, noutăți în 2023
Anul 2022 a fost un an foarte dificil pentru agricultori, agravat de creșterea costurilor de combustibil și îngrășăminte, de șocurile de pe piață cauzate de războiul din țările vecine și de seceta care a redus randamentul culturilor – spune Magyar Lóránd, deputat și coordonator al Programului Fermierii din Partium.
„Anul 2022 a fost un an foarte dificil pentru agricultori. Conflictul ruso-ucrainean din februarie a contribuit, de asemenea, la creșterea prețurilor la carburanți. Acest lucru a fost resimțit de producători încă din prima săptămână de război, urmat de o creștere a prețului energiei electrice pe măsură ce războiul se prelungea. Acest lucru a avut cu siguranță un impact negativ asupra comunității agricole și a industriei alimentare. Această situație defavorabilă a fost agravată de seceta de vară, care a distrus complet culturile de primăvară. Guvernul român a încercat să ajute fermierii printr-o serie de măsuri. Prima dintre acestea a fost reducerea sarcinii contributive pentru lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară, pentru a proteja locurile de muncă. Următorul pas a fost introducerea unei reduceri de 50 de bani pe litru la prețul de combustibil, de care au beneficiat, bineînțeles, și agricultorii. A existat, de asemenea, o hotărâre de guvern de urgență pentru a atenua pagubele provocate de secetă, care știu că nu a fost cel mai propice, dar este totuși un ajutor pentru fermierii care au suferit pagube cauzate de secetă. În acest domeniu, va fi emisă o nouă hotărâre de guvern pentru a compensa toți fermierii afectați. Formula de calcul mult contestată este în curs de corectare, astfel încât această problemă va fi rezolvată în acest an. Totuși, să nu uităm că, în 2022, nu doar prețul combustibilului, ci și cel al îngrășămintelor a continuat să crească. O tonă de îngrășământ este acum de câteva ori mai scumpă decât în 2021. Din păcate, nu s-a întâmplat nimic pozitiv în acest domeniu, iar fermierii va trebui să depună, în continuare eforturi dacă vor să își mențină producțiile”, spune expertul în politica agricole.
Vestea bună este că noul plan strategic de dezvoltare rurală al României a fost adoptat la Bruxelles în decembrie. Acest lucru va garanta că fermierii vor continua să primească plăți pe suprafață și în 2023 și că primele cereri de finanțare prin aceste plăți vor fi lansate în vara acestui an.
„Există două lucruri importante pe care fermierii ar trebui să le înțeleagă în legătură cu adoptarea noii strategii de dezvoltare rurală. În primul rând, plățile pe suprafață la hectar și plățile pe cap de animal – plătite de APIA – vor continua fără întrerupere în 2023. Astfel, fermierii nu vor rămâne fără sprijin nici anul viitor și vor putea depune din nou cereri de sprijin din primăvară. Concomitent, vom putea afla detalii și despre diferitele proiecte de finanțare cu privire la dezvoltarea fermelor. Cu toate acestea, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) mai trebuie să prezinte liniile directoare pentru agricultori, crescători de animale și procesatori de alimente, motiv pentru care mă aștept ca primele schițe de proiecte de finanțare să fie lansate în cursul verii”, spune Magyar Lóránd.