ANALIZĂ. Ce se află, de fapt, în borcanele cu gem și zacuscă din magazine
O analiză arată că borcanele cu gem și zacuscă din magazine conțin cantități importante de zahăr și sare, iar conservanții utilizați, mulți dintre ei, pot avea efecte negative asupra consumatorilor. În plus, avertizează cei de la Asociația Pro Consumatori, producătorii se folosesc de diferențe semantice pentru promovarea produselor, iar acestea nu sunt observate de cumpărători.
Sătmărenii trebuie să fie atenți la etichete în momentul în care aleg să își achiziționeze din comerț dulcețuri, magiunuri sau zacuscă. Asta pentru că analizele APC arată că produsele de pe rafturi conțin cantități importante de sare și zahăr. În plus, o atenție sporită trebuie acordată și compoziției, acolo unde producătorii folosesc diferențe semantice pentru promovarea produselor.
Zacusca cu prea mult zahăr, sare și prea puține ciuperci
Unul dintre lucrurile descoperite în urma analizelor este zacuștele din comerț au un conţinut ridicat de sare, care poate ajuge până la 1,5 grame.
Persoanele care consumă o cantitate de sare mai mare decât media au o presiune sanguină mai mare și au un risc crescut de hipertensiune arterială.
Zacuștele au și un conținut ridicat de zahăr. Cantitatea de zahăr adăugat ajunge și la 9,60 grame per 100 grame zacuscă.
În plus, denumirile utilizate de producători au darul de a induce în eroare clienții.
„În alegerea unei zacuște trebuie să plecăm de la denumirea acesteia. Astfel, zacusca de ciuperci nu este același lucru cu zacusca cu ciuperci. Foarte mulți consumatori nu sunt atenți la această diferență dată de sensul semantic al cuvintelor. În zacusca de ciuperci, primul ingredient din lista de ingrediente trebuie să fie ciupercile, în proporția cea mai mare, de cel puțin 40%. Din păcate, una din 10 zacuște pe bază de ciuperci are denumire înșelătoare care nu respectă regula de mai sus. La zacuștele cu ciuperci, proporția acestei legume variază între 5% și 35%,” spune dr. Costel Stanciu, președinte APC.
Gem, magiun și dulceață – urme de fructe, zahăr și conservanți periculoși
Analiza a 44 de produse aflate pe piața de la noi arată că producătorii folosesc în special zece aditivi alimentari în gemuri și magiunuri, multe nerecomandate copiilor. Printre acestea este și carminul, colorantul care poate produce hiperactivitate la cei mici.
Unul din două borcane de dulceaţă conţine acid citric, care atacă smalțul dinților. Alți producători folosesc sorbat de potasiu, un conservant ce irită pielea, ochii şi mucoasele.
O altă problemă este cea legată de zahărul și îndulcitorii artificiali. Unul dintre îndulcitori, ciclamatul de sodiu, are o putere de îndulcire de 30 de ori mai mare decât zahărul. Acest aditiv nu este autorizat în SUA ca urmare a unor studii care au arătat posibile efecte carcinogene.
Studiul trage un semnal de alarmă asupra pericolelor pe care zahărul adăugat în alimentele destinate copiilor îl are asupra sănătății acestora. La toate produsele analizate, cantitatea de zaharuri declarată de către producători depăşeşte cantitatea de 15 grame zahăr per 100 grame de produs, încălcându-se astfel recomandarea din Ordinul nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor. Conținutul ridicat de zahăr din acest tip de produs explică și valoarea energetică ridicată, aceasta variază între 142 kcal și 602 kcal.