Ups! Amenzile Poliției Locale în trafic sunt ilegale. Înalta Curte a decis
În urma promovării unui recurs în interesul legii de către Avocatul Poporului cu privire la competențele funcționale ale Poliției Locale, Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat ieri, 19 iunie 2017, în ședință publică, o decizie favorabilă.
Astfel, ICCJ a admis recursul în interesul legii, și a stabilit că în interpretarea și aplicarea legii, în raport cu competențele prevăzute de art. 7 lit. h) din Legea poliției locale nr. 155/2010 „Art. 7 În domeniul circulaţiei pe drumurile publice, poliţia locală are următoarele atribuţii: h) constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar;”, numai agentul constatator din cadrul poliției rutiere are competență de a aplica contravențiile prevăzute de OUG 195/2002.
Cu alte cuvinte, ICCJ le-a dat peste nas polițiștilor locali care au crezut că dacă vor copia uniforma Poliției, dacă vor avea îmbrăcăminte fluorescent reflectorizantă și chipiu alb pe cap, vor fi cei mai rutieriști dintre polițiștii rutieri. Acest derapaj a fost posibil cu complicitatea șefilor structurilor rutiere dar și inspectorilor șefi care, în baza „colaborării instituționale” au permis ca polițiștii locali să submineze competențele polițiștilor rutieri. Astfel, prin această decizie, ICCJ a pus capăt oricăror interpretări referitoare la competența poliției locale de a aplica contravenții la regimul rutier, altele decât cele prevăzute în mod expres de art. 7 lit. h) din Legea 155/2010.
Din păcate, în loc să fie consolidată structura Poliției Române, care este praf din punct de vedere logistic, subdimensionată ca resursă umană și neglijată constant de mai bine de 10 ani, unii parlamentari își doresc să dubleze competențele pe domeniul rutier și au promovat un proiect de lege prin care să le ofere polițiștilor locali atribute extinse în privința dreptului de a constata contravenții la regimul rutier. Nu putem fi de acord și nu vom tolera niciodată subminarea unei autorități, care este Poliția Română, în condițiile în care atacurile din ultimii ani s-au intensificat la adresa acestei structuri.
Totuși, asta poate fi un semn că polițiștii tineri veniți în sistem nu mai elogiază aceleași valori comuniste și bolnave cu care sistemul a îndoctrinat colegii noștri care au o experiență mai mare. Suntem mândri să vedem că atitudinea polițiștilor tineri este diametral opusă față de „milițienii” vremii, care se ghidau după principii de genul „orientează-te”, „fă să fie bine”, „cine muncește, sigur va greși” sau „nu te lega la cap dacă nu te doare”. Din păcate aceste comportamente au dus la diminuarea autorității Poliției. Nu spunem că avem reglementări suficiente, dar și cele care există, din păcate nu sunt folosite.
În acest sens, Sindicatul Polițiștilor Europeni EUROPOL a transmis o scrisoare deschisă inițiatorilor proiectului de lege, prin care ne arătăm indignarea față de tentativa de a slăbi autoritatea instituției Poliției Române și de a crește influența unor oameni politici, cum sunt primarii, care au la dispoziție structurile poliției locale.
sursa: sindicatuleuropol.ro