Ambulanța, folosită pe post de taxi. ”Bolnavii” de la sate simulează pentru a ajunge în oraș
Sute de sătmăreni folosesc zilnic ambulanţa pe post de taxi, avertizează conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Satu Mare.
Tot mai multe dintre cazurile care vin zilnic cu ambulanţa la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) Satu Mare ar putea fi rezolvate prin medicul de familie. Însă zilnic, ambulanţa este solicitată chiar şi de bolnavi care vor să ajungă la spital pentru simple controale medicale şi folosesc ambulanţa pe post de taxi, gândind că, dacă ajung cu ambulanţa la UPU, vor avea mai uşor acces la anumite servicii medicale.
”Rugăm cetățenii să înțeleagă că Serviciul de Ambulanță este un serviciu medical în prespital care asigură urgențe. Deci, nu solicităm ambulanța că mi-am lovit o falangă (deget, n.red.) sau acum trei zile m-a durut o măsea și nu am încotro să o iau. Sau mă doare puțin burta și chem ambulanța că am prioritate la Urgențe, pentru că ambulanța are prioritate. Oameni buni, înțelegeți ce înseamnă Serviciul de Ambulanță. Mergem să salvăm vieți, nu mergem să transportăm potențiali bolnavi. Unii pot fi tratați cu ușurință de medicul de familie, de exemplu. Așa vom salva mai multe vieți, așa vom asista pacienți care chiar au nevoie”, spune managerul Serviciului Județean de Ambulanță, Gabriela Opriș.
Există situații, ca urmare a unor apeluri din zone defavorizate social, incredibile! De exemplu, sunt persoane care sună la ambulanță pentru o banală durere de măsea. Alții sună pentru a ajunge din mediul rural în Satu Mare, Carei sau Negrești-Oaș. Simulează o afecțiune, ajung la Urgențe, iar de acolo ies bine-mersi pe ușă, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu este o glumă! Este tristul adevăr!
Conducerea Serviciului Județean de Ambulanță atrage atenția că pe lângă ÎNMULȚIREA cazurilor FALSE se înmulțesc și cazurile REALE. Din cele șapte echipaje care lucrează într-o tură dacă cel puțin unul merge la un caz care nu e o URGENȚĂ, un alt bolnav care are nevoie REALĂ de servicii de medicale s-ar putea să moară.
”Au crescut numărul solicitărilor cu circa 30%, în condițiile în care Serviciul de Ambulanță a rămas cu același număr de echipaje. Suntem 154 de oameni care deservesc aproape 400.000 de locuitori ai județului, cu 29 de ambulanțe. Parte din ele cu peste 500.000 de kilometri la bord, îmbătrânite și ele. Demersurile noastre, atât la Ministerul de Interne cât și la Ministerul Sănătății l-am făcut vizavi de majorarea parcului auto, a flotei, cât și a personalului. Sunt nopți în care oamenii nici nu apucă să mănânce o felie de pâine, așa să vă imaginați volumul de muncă în serviciu”, a mai spus Gabriela Opriș.
Nimic nou în știre. Alți mulți simulează că lucrează pentru ajutorul social, pardon salariul minim garantat. În țara asta toată lumea este ”dăștept” și știe foarte bine ce ar trebui să facă celălalt. Dar este campion mondial la puturoșenie. De aia stăm cum stăm.
View Comment