Alegeri parlamentare Satu Mare 2024: Prezența la urne
S-au deschis secțiile de votare. Peste 300.000 de sătmăreni sunt așteptați astăzi la urne pentru a-și exprima opțiunea politică cu privire la componența viitorului Parlament al României. La nivelul județului nostru sunt 340 de secții de votare, au fost recepționate un număr de 342.033 buletine de vot și 342548 autocolante cu mențiunea Votat.
UPDATE 14:00 Prezența la urne la nivelul județului Satu Mare a ajuns la 23,14 %. Au votat 71.801 sătmăreni.
UPDATE 13:30 Care sunt localitățile sătmărene cu cea mai mare prezență la urne
UPDATE 13:00 Până la această oră, la urne s-au prezentat 18,66 % dintre alegători. Adică aproape 58.000 de sătmăreni. Suntem tot pe locul șapte la nivel național.
UPDATE 12:00 Până la această oră, la nivelul județului Satu Mare, s-au prezentat la vot 13,37 % dintre alegători. La nivel național, prezența este de 16,23 %. Satu Mare este pe locul șapte pe țară la prezența la urne. Localitățile Cămin, Urziceni, Dorolț, Săuca sunt printre localitățile cu cea mai mare prezență la urne la nivelul județului Satu Mare.
UPDATE 11:00 Până la această oră au votat 29.498 sătmăreni.
UPDATE 10:00 Prezența la urne la nivelul județului Satu Mare a ajuns la 5,89 %. Au votat 18.284 sătmăreni. La nivel național, prezența este de 6,91 %.
UPDATE 09:30 Au fost deja depuse cinci sesizări la nivelul județului Satu Mare.
UPDATE 09:00 Prezența la urne, în primele două ore de la deschiderea secțiilor de votare, este de 2,91 % la nivelul județului nostru. Au votat 9.021 sătmăreni. La nivel național, prezența este de 3,42 %. Iată harta prezenței în localitățile sătmărene.
UPDATE 08:00 Prezența la urne la nivelul județului Satu Mare este de 1,24 % cu 3.858 de sătmăreni care au votat în prima oră de la deschiderea urnelor.
Este important de știut că, la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul ori reședința. În cazul în care, în ziua votării, alegătorii se află în altă unitate administrativ-teritorială din cadrul aceleiași circumscripții electorale, aceștia pot vota la orice secție de votare din cadrul circumscripției electorale unde își au domiciliul sau reședința.
De asemenea, la alegerile parlamentare, alegătorii nu pot vota în străinătate dacă nu au reședința sau domiciliul stabilit în afara țării.
La nivel național, la alegerile parlamentare din 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. Pentru diaspora, s-au înscris 18 partide și doi candidați independenți.
Exact ca în primul tur al alegerilor prezidențiale, secțiile de votare din România se deschid dimineață la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Votul se va putea prelungi până la ora 23:59, dacă în secția de vot mai sunt alegători sau dacă în exteriorului sediului sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.
La intrarea în secția de votare, alegătorul va prezenta operatorului de calculator documentul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Operatorul de calculator va introduce și va verifica datele în SIMPV. Apoi, alegătorul va semna în lista electorală și va primi două buletine de vot: unul pentru alegerea membrilor Senatului și unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților.
Alegătorul va intra în cabina de vot și va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Apoi, alegătorii va returna ștampila de vot și vor primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
Vă reamintim că, fotografierea buletinului de vot este interzisă prin lege, pentru a asigura secretul votului. Fotografierea propriului buletin de vot poate fi văzută ca o măsură de coerciție de către reprezentanții unui partid politic sau unui candidat independent sau ca o metodă de corupție electorală.
Fotografierea buletinului de vot, dar și prezența unei alte persoane în cabina de vot sunt interzise și pot fi sancționate cu amenzi cuprinse între 600 lei și 1.000 lei, iar faptele se constată de ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române și ofițerii și subofițerii din cadrul Jandarmeriei Române.
În situații speciale, alegătorii care, din motive temeinice, constatate de preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, nu poat să voteze singuri au dreptul să cheme în cabina de votare, în scopul de a-i ajuta, un însoţitor ales de ei. Acesta nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secţiei de votare sau al candidaţilor.