ALARMANT. Tot mai multe firme în insolvență. Satu Mare conduce topul național
Satu Mare conduce topul național atunci când vine vorba de creșterea numărului de firme aflate în insolvență. Județul nostru este urmat de Sălaj, Giurgiu și Cluj.
Datele Oficiului Național al Registrului Comerțului arată că Satu Mare a înregistrat cea mai mare rată a firmelor aflate în insolvență, pentru perioada cuprinsă de la începutul anului și până la finalul lunii octombrie. Potrivit statisticii, rata de insolvență a crescut cu 69,41%, ce mai mare din întreaga țară.
Satu Mare este urmat în clasament de județul Sălaj, cu o rată de 43,75% și Giurgiu, cu 30,26%.
La polul opus se află județe precum Olt, Dâmbovița și Ialomița.
Întărirea disciplinei financiare, gestionarea responsabilă a investițiilor, optimizarea cheltuielilor și dimensionarea corectă a finanțării bancare reprezintă principalele măsuri pe care investitorii trebuie să le ia pentru a evita pericolul insolvenței, spun experții de la Sierra Quadrant.
,, Din experiența noastră, o firmă intră în insolvență în primul rând ca urmare a blocajului financiar, determinat de resursele financiare insuficiente disponibile, de investițiile greșite și de lipsa unei strategii de risc fundamentată pe realitățile din economie. Este necesară o mai bună estimare a dimensiunii afacerii, multe companii intrând în insolvență pentru că și-au supraestimat veniturile, au avut așteptări mult prea optimiste legate de potențialul economic al industriei, al locației sau al partenerilor, furnizori și clienți”, a declarat Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, practician de peste 20 de ani în domeniul insolvenței.
Procentul ridicat de firme aflate în insolvență nu este singura problemă cu care se confruntă economia sătmăreană.
Probleme de salarizare și respectare a legii
Satu Mare stă prost și la capitolul salarii. Potrivit datelor analizate de patronate, care provin din contractele înregistrate la ITM, cei mai mulți sătmăreni sunt plătiți cu salariul minim pe economie. Iar salariile cele mai mari, în majoritatea județelor din țară, se întâlnesc nu în mediul privat, ci în rândul angajaților de la stat.
Toate astea în timp ce INS arată că în continuare, cei mai mulți dintre angajați își cheltuie și așa veniturile pe plata facturilor și achiziționarea de alimente, multe dintre ele mai scumpe sub presiunea inflației.
În plus, angajații, nu de puține ori, ajung să fie la mila patronilor. Doar recent ITM a amendat mai mulți angajatori pentru faptul că nu au respectat legislația din domeniul municii.
Citește și:
Amenzi drastice pentru patronii sătmăreni. Își exploatau angajații
S-au scumpit alimentele. Cu cât plătim în plus pe coșul zilnic
Câți sătmăreni ajung să lucreze pe salariul minim
NEPI a creat 900 de noi locuri de muncă, spun reprezentanții investitorilor
Investiție de 50 de milioane de euro, inaugurată la Satu Mare