Ajutor de stat pentru producătorii de căpșune. Proiectul deputatului Magyar Lóránd, aprobat în Senat
Producătorii de căpşune ar putea beneficia de un sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, după ce un proiect de lege inițiat de deputatul UDMR de Satu Mare Magyar Lorand a fost aprobat în Senat și urmează sa fie discutat și în Camera Deputaților. Măsura vizează susținerea producției locale, astfel încât să fie reduse importurile.
Magyar Lóránd, deputat UDMR de Satu Mare, inițiator al proiectului, susține că în trecut producătorii de căpşune au suferit numeroase discriminări deoarece nu au fost incluşi nici în categoria fructe şi nici la legume în schemele de ajutor de minimis.
„Potrivit proiectului de lege, producătorii de căpşune care îşi desfăşoară activitatea ca persoane fizice autorizate (PFA), întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice şi cooperative agricole ar urma să beneficieze de sprijin financiar în valoare de 10.000 lei/ha, în măsura în care cultivă căpşune pe o suprafaţă de cel puţin 0,3 hectare sau pe o suprafaţă destinată cultivării în spaţii protejate de cel puţin 500 mp”, a declarat deputatul, vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice.
Pentru a obține sprijinul, producătorii trebuie să obţină o producţie de cel puţin 5.000 kg/ha, precum și să comercializeze cel puţin 3.000 kg/ha până la data de 1 noiembrie a anului în curs.
„Producţia de căpşune are o importanţă semnificativă pentru agriculturi locali nu numai în Satu Mare, un bazin tradițional, ci şi în multe părţi ale Transilvaniei. Generează locuri de muncă, stimulează comerţul local şi implicit contribuie la dezvoltare rurală. Prin urmare, sprijinirea producătorilor de căpşune printr-o schemă de ajutor de stat poate contribui la susţinerea acestui sector vital”, a mai precizat deputatul.
Fondurile necesare acestei scheme de ajutor vor fi alocate din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care va fi responsabil pentru implementarea prevederilor acestei legi. Ajutorul de stat se va acorda pe o perioadă de 3 ani pentru producția autohtonă și o singură dată pe an.