Afaceristul Michael Mureșan a ieșit din închisoare. A stat doar un an din cei trei
Omul de afaceri sătmărean Michael Mureșan a fost eliberat din Penitenciarul Satu Mare, în urma unei decizii a Judecătoriei Satu Mare. Afaceristul a ieșit pe porțile Penitenciarului Satu Mare, după ce a executat doar un an din condamnarea de trei ani, pe care a primit-o din partea judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în iunie 2019.
Eliberat după un an și mai multe încercări
După ce a încercată să obțină liberarea condiționată și în luna februarie a acestui an, fără sorți de izbândă, Michael Mureșan a reușit să devină un om liber luna aceasta, în urma unei decizii favorabile emise de către Judecătoria Satu Mare.
”(…) admite sesizarea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate în ceea ce priveşte acordarea liberării condiţionate, din cadrul Penitenciarului Satu Mare, privind pe condamnatul MURESAN MICHAEL, deţinut în PNT Satu Mare, din executarea pedepsei de 3 ani închisoare, aplicată prin sentinţa penală nr. 44/PI/2017, emisă de Curtea de Apel Oradea. Dispune liberarea condiţionată a condamnatului de sub puterea mandatului executare a pedepsei nr. 58/2017/2019 emis de Curtea de Apel Oradea”, este decizia pe scurt a Judecătoriei Satu Mare.
Condamnare pentru corupție
Reamintim faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție a României l-a condamnat în iunie 2019 pe Michael Mureșan la trei ani cu executare în dosarul despăgubirilor în valoare de 5,2 milioane de euro primite de la statul român. În același dosar, Nicu Ciupac a primit 2 ani de închisoare cu executare, iar Daniel Bran a primit 2 ani cu suspendare. ÎCCJ a dispus însă ridicarea sechestrului pus pe mașinile afaceristului și pe Vila Bodi.
Încă din 2013, procurorii DNA au intrat pe firul afacerii prin care Michael Mureșan a încasat 5,2 milioane de euro din drepturi litigioase de la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților. Afaceristul a primit banii pentru cele 2 hectare de teren situat sub fostul supermarket Interex, sub Biserica Ortodoxă din Cartierul Micro 17 şi în vecinătatea acestora. Nepoții foștilor proprietari sunt cei care au cedat drepturile litigioase afaceristului sătmărean.
Primul dosar de corupție care a vizat ANRP
Cazul în care a fost implicat omul de afaceri sătmărean a fost primul dosar de corupție care viza ANRP. Mureșan era acuzat în rechizitoriu că a dat mită vicepreședintelui pentru a obține cele peste cinci milioane de euro.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Mureșan și că a dat mită 1 milion de euro fostului vicepreşedinte al ANRP, Cătălin Dumitrescu, pentru a obţine despăgubirea de 5,2 milioane de euro pentru teren. Procurorii spun că Dumitrescu, pentru a ascunde suma primită, a cumpărat mașini de lux și imobile celor trei copii ai săi.
El a mai dat 276.000 de euro afaceristului sătmărean Daniel Bran şi 170.000 de euro lui Nicolae Dragoş (Nicu Ciupac) pentru a intermedia legătura cu Cătălin Dumitrescu, spuneau atunci procurorii DNA.
“În cursul lunii martie 2013, inculpatul Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, a pretins de la un om de afaceri, suma de 1.000.000 euro din totalul de 5.213.222 euro pe care acesta ar fi urmat să o încaseze de la ANRP ca urmare a executării silite. În schimbul banilor, vicepreşedintele ANRP a susținut că își va încălca atribuţiile de serviciu legate de procedurile administrative pe care această persoană, titular al unui drept litigios, le avea în derulare cu ANRP, independent de executarea silită. În data de 13 mai 2013, inculpatul Dumitru Cătălin a primit de la acesta, prin intermediul fiului său, inculpatul Dumitru Rădulescu Cătălin – Alexandru, echivalentul sumei de 1.000.000 euro, în scopul arătat mai sus. Pentru ascunderea adevăratei destinaţii a sumelor de bani care au făcut obiectul cumpărării de influenţă şi dare de mită, persoana respectivă a întocmit în fals, înscrisuri sub semnătură privată intitulate „Contract de împrumut”, întocmite de rude ale persoanelor implicate în activitatea infracțională. Pentru ascunderea originii ilicite a banilor, din suma de 1.000.000 euro pretinsă şi primită de inculpatul Dumitru Cătălin a cumpărat, pe numele celor trei fii ai săi, bunuri mobile (autoturisme de lux) şi imobile,” se arăta în comunicatul de presă emis de procurorii ST Oradea.
În paralel, în cursul lunii mai 2013, aceeași persoană i-a dat lui Bran Daniel – Marin (inculpat în același dosar) şi suspectului Dragoş Vasile Nicolae suma de 1.220.000 lei (echivalentul sumei de 276.000 Euro) respectiv 730.000 lei (echivalentul sumei de 170.000 Euro), cei doi prevalându-se de o influenţă asupra lui Dumitru Cătălin, vicepreşedinte ANRP la aceea dată, în scopul determinării acestuia să-şi încalce atribuţiile de serviciu, legate de procedurile administrative pe care omul de afaceri le avea în derulare cu ANRP, cu privire la dreptul litigios.
La începutul lui 2014, vicepreşedinte al ANRP, Cătălin Dumitru, fiul acestuia și Michael Mureșan fuseseră reținuți de porcurorii anticorupție.
Vicepreședintele ANRP a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită și spălare de bani. În ceea ce-l privește pe fiul vicepreședintelui, acesta a primit o pedeapsă cu suspendare.