Aeroportul Satu Mare va fi BLOCAT! Datorii de ZECI de milioane de lei și soluții INEXISTENTE

Fosta conducere a Consiliului Județean, în frunte cu președintele Adrian Ștef, și-a făcut din Aeroportul Satu Mare o veritabilă ambiție. Mai exact, din modernizarea lui. Doar că – transformat aproape într-o obsesie – acest proiect a dus la acumularea a zeci de milioane de lei datorie. Pe care Consiliul Județean NU are de unde să îi plătească.

Actualul președinte al Consiliului Județean, Pataki Csaba, a trecut în revistă istoria proiectului. Anul trecut Consiliul Județean Satu Mare a reușit să ia fața celor din Maramureș pentru obținerea de fonduri în vederea reabilitării Aeroportului. Dar pentru a reuși acest lucru, Consiliul Județean Satu Mare și-a asumat un angajament financiar.

”În 2015, Satu Mare a făcut pași mai rapizi decât Maramureșul. A făcut pe angajamentul de finanțare al Consiliului Județean și s-a reușit demararea procedurii de achiziție, care s-a derulat încă în primăvara anului 2015. Dar nu s-a dat ordinul de începere al lucrărilor, nefiind încă sigură partea de finanțare. Doar în toamnă s-a dat ordinul”, spune Pataki Csaba.

Lucru destul de interesant, ordinul de începere al lucrărilor s-a dat ÎNAINTE de semnarea contractului de finanțare. Mai exact, s-au apucat de lucru înainte de a avea banii.

”Totuși, s-a devansat ordinul de începere al lucrărilor. Deci, mai repede s-a început executarea efectivă a lucrării decât semnarea contractului de finanțare. Pe angajamentul Consiliului Județean”, a dezvăluit Pataki Csaba.

În 2015 banii au venit prin surse europene de finanțare. Dar cum pentru 2016 nu au mai fost fonduri, cei din conducerea Consiliului Județean s-ar fi dus pe promisiuni VERBALE din partea Guvernului României! Până atunci, Consiliul Județean a pompat din fonduri proprii șase milioane de lei, iar Aeroportul Satu Mare a luat un credit – GARANTAT de Consiliul Județean – de 25 de milioane de lei.

”Tot ce s-a executat anul trecut a fost pe fonduri europene, cu finanțare de 98% și doar 2% a pus județul. Și au fost promisiuni verbale, că tot ce nu se execută în 2015 se pot executa din nou pe un program de finanțare al transportului în România. S-a ales soluția de avarie, adică parțial din fonduri proprii ale Consiliului Județean, parțial dintr-un credit angajat de Aeroport, dar cu garanția județului, în valoare de 25 de milioane de lei, plus 6 milioane de lei din fonduri proprii de investiție a județului s-a finalizat, mai bine spus este în curs de finalizare proiectul”, a arătat Pataki Csaba.

Președintele Consiliului Județean spune că lucrările au fost ”finalizate”, dar calitatea lucrărilor ar lăsa de dorit. Astfel, executanții au primit un termen de 60 de zile pentru a remedia observațiile Consiliului Județean.

”Acum s-a făcut recepția la terminarea lucrării, dar cu observații, care înseamnă că executanții mai au 60 de zile să își remedieze deficiențele în execuție, care se pot constata cu ochiul liber. Am putut să facem recepția, deoarece toate componentele sunt funcționale. Că mai sunt de finisat niște chestii, asta nu afectează funcționalitatea componentelor proiectului”, a dezvăluit Pataki Csaba.

Pentru a scăpa de datoriile acumulate, Consiliul Județean stă cu mâna întinsă spre Guvernul României.

”În viitor noi facem demersuri că ori din bani guvernamentali să scăpăm de credit. Aici sunt mai multe posibilități. Ministerul Transporturilor, nefiind un obiectiv al lor, nu ne pot ajuta. Doar bugetul general consolidat al statului. Când avem toate demersurile finalizate o să depunem o cerere la Secretariatul General al Guvernului. Creditul este cu un termen de grație de trei ani de zile. În acești trei ani de zile trebuie să rezolvăm să fie rambursată această cheltuială. Este o povară în suspans! Dobânzile deja curg din momentul tragerii. Acest lucru se va clarifica doar în 2021 și ar fi bine să ni se ramburseze mai repede, ca să nu plătim degeaba, din bani publici”, a concluzionat Pataki Csaba.

aeroport satu mare04

Marea problemă este dată de circa patru firme care execută lucrări la Aeroportul Satu Mare! Unul dintre reprezentanții acestora – Ioan Codrea – susține că nu ar mai fi fost plătiți de circa trei luni, motiv pentru care nici nu vor mai CONTINUA lucrările.

Mai mult decât atât, luni dimineața, de la ora 08.00, aceștia sunt hotărâți să blocheze intrarea în Aeroportul Satu Mare, în semn de protest pentru că nu ar fi fost plătiți!

Cum nu prea sunt perspective de a face rost de fonduri, Consiliul Județean se află între ciocan și nicovală, iar soluții de rezolvare a situației nu prea există.

Inregistrare-domenii-728x90

Fii primul care comentează! despre "Aeroportul Satu Mare va fi BLOCAT! Datorii de ZECI de milioane de lei și soluții INEXISTENTE"

Tu ce părere ai?

Adresa de mail nu va fi publicată. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului, alte jigniri sau injurii se vor sancționa cu cenzurarea parțială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta. Site-ul Presasm.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea revine integral autorului comentariului.


*


Mai multe despre aeroport Satu Mare
STADIUL lucrărilor la Aeroportul Satu Mare. Fotografii AERIENE

Închide