Administrația nesimțită a cimitirelor din Satu Mare: îți iau banii, dar stau cu ”burtocul” la soare
Gropi săpate haotic și mizerie, sunt primele impresii care te lovesc atunci când intri în cimitirul de pe strada Amațului. De ani de zile Satu Mare se confruntă cu o criză în ceea ce privește locurile de veci, iar asta vede dacă treci pragul oricărui cimitir din municipiu. Mormintele aproape că au ajuns să se cațere unele peste alte din lipsă de spațiu, iar “urmașii” cu greu își mai fac cărare spre răposați.
Plătești, dar pentru ce?!
În cimitirul de pe strada Amațului, înghesuiala vine la pachet cu mizerie dar și cu sfidarea cetățeanului. Taxa plătită de cei lăsați în urmă este modică, dar cei mai mulți se întreabă care este exact rolul ei și ce anume se “întreține” din cei puțin peste 30 de lei. E adevărat, nu mai trebuie să vii cu apă de acasă în flacoane, dar robinetul este departe, iar apa picură a risipă. Fie iarnă, fie vară, la cimitir de duci cu măturica, dalta și lopata, asta dacă vrei ca mormântul și poteca de acces să fie curate.
Iar dacă ai curajul să întrebi de curățenie, răspunsul îți vine sec, oamenii fac mizerie și cu asta basta. Deși locurile amenajate pentru deșeuri nu de puține ori dau pe afară de gunoaie, semn că pentru cei mai mulți dintre “vizitatori”, gunoaiele nu se aruncă de-a valma peste mormintele altora, ci sunt duse cu rigurozitate spre cele câteva locuri special amenajate.
Vrei să repari locul de veci?! Nu ai voie!
De probleme și mai mari se lovesc cei care vor să își repare mormintele. Practic, administrația ajunge să îi ceară un împrumut, pentru ca la anu’ să se apuce de treabă. Iar asta ți se spune cu un zâmbet sarcastic pe buze, de către “un șef” care umblă la serviciu fără cămașă, că și așa e prea cald afară. Dai bani azi și facem când avem timp. Până atunci, mormântul se poate degrada în continuare.
Și dacă te revolți de felul în care ești tratat, tragi pe dreapta la prima firmă de construcții și angajezi un “privat” să vină “să dea cu bidineaua”, atunci ești amenințat cu amenda, că doar nu intră așa în cimitire tot felul de filmulețe care să încalce monopolul atât de bine “cimentat”.
Plătești acum, serviciile la Sfântu` Așteaptă
Nimeni nu neagă realitatea supraaglomerării din cimitire, așa cum nimeni nu poate nega nici faptul că moarte produce bani chiar și în vremurile de criză economică, dar pentru cetățenii care plătesc taxele azi și nu la anu’, poate o altfel de abordare i-ar face mai puțin înclinați să creadă că statul stă mereu cu mâna în buzunarul contribuabilului, dar banii merg mereu doar pe promisiuni.
Dar comportamentul sfidător, în care ți se spune că este prea mult de lucru în timp ce angajații stau cu burta la soare, nu se va schimba prea curând având în vedere că situația pare să se repete în fiecare an.
Până când vom învăța să cerem respect pentru banii pe care îi plătim, nu ne rămâne altceva decât să tot plătit, 20 de lei pentru trasul clopotelor, peste 100 de lei pentru ridicarea capacului, taxa specială de sâmbătă, de duminică, de sărbători legale. Avem toate șansele să schimbăm proverbul, la noi, până la Dumnezeu, te mănâncă administrația cimitirelor, și te lasă cu buzunarul gol, că oricum nu duci banii pe lumea de dincolo.