Adăpostul de Noapte nu poate face față la câți oameni ai străzii avem. E nevoie de un centru județean
Adăpostul de Noapte din municipiul Satu Mare nu poate face față la câți oameni ai străzii avem și nici legislația nu tare îi ajută pe asistenții social care vin în sprijinul persoanelor care trăiesc pe stradă. Lipsa asigurărilor medicale, dificultatea cazurilor, dar și vidul legislativ, fac situația tot mai greu de gestionat.
Grupul de lucru în asistență socială sătmăreană, GLASS, coordonat de Direcția de Asistență Socială Satu Mare, s-a reunit joi, 4 august, într-o nouă întâlnire de lucru. Printre probelemele discutate s-a numărat și situația persoanelor fără adăpost.
Lipsa asigurării medicale a persoanelor fără adăpost, dificultatea gestionării cazurilor în care persoanele fără adăpost au probleme psihice, vidul legislativ în acest domeniu și necesitatea existenței unui centru rezidențial la nivel județean care să acopere nevoile persoanelor aflate în această situație, au fost doar câteva dintre problemele identificare pentru care se caută soluții.
,,Adăpostul de Noapte este singurul de acest fel din județ, însă noi nu putem oferi cazare și persoanelor care vin din alte localități, pentru că nu ne permite legislația. Ar fi nevoie de un centru rezidențial județean, astfel încât persoanele care sunt identificate pe stradă și suferă de boli psihice, să primească îngrijire și asistență acolo”, a precizat directorul Direcției de Asistență Socială, Adrian Balaj.
Se caută soluții, în primul rând pentru extinderea Adăpostului de Noapte, doar că situația este complicată de faptul că nu există posibilități de finanțare europeană pentru acest sector de activitate.
„Direcția de Asistență Socială are în vedere să extindă spațiul Adăpostului de Noapte, motiv pentru care căutăm soluții de finanțare europeană, însă deocamdată nu există axe de finanțare deschise pentru acest sector de activitate”, a mai spus Adrian Balaj.