Difterie, la porțile Sătmarului. Vaccinări de urgență în zona de graniță a județului!
Difterie, la porțile Sătmarului. Vaccinări de urgență în zona de graniță. DSP a solicitat și ajutorul primarilor, după ce la final de săptămână, autoritățile române au fost informate de cele din Ucraina de prezența unor focare de difterie în apropierea granițelor țării, inclusiv în zona vecină județul Satu Mare. Ministerul Sănătății a reacționat și a cerut ser antidifteric, pentru că în țară boala este considerată eradicată.
DSP a început camapania de informare a populației, dar mai ales cea de vaccinare în zona de graniță. Pentru a asigura o mobilizare ai mare, cei de la Direcție au solicitat și sprijinul primarilor, mai ales în comunitățile unde schema de imunizare se aplică cu greutate.
”Luni, împreună cu colegii epidemiologi de la Direcția de Sănătate Publică Cluj, al fost la cabinetele medicilor de familie din localitățile de graniță pentru a verifica stocul de vaccinuri (împotriva difteriei, nred.). Apoi am mers la primarii acestor localități pentru a le solicita sprijinul în mobilizarea populației, în special al copiilor, pentru vaccinarea de urgență. Nu au mai rămas mulți copii nevaccinați. Există încă anumite comunități care se mobilizează mai greu. Am solicitat sprijinul mediatorilor sanitari din comunitățile defavorizate, pentru a le permite copiilor să fie vaccinați”, a spus pentru PresaSM directorul DSP, Macrina Mihai.
Ministerul Sănătății a făcut un apel către părinți.
“Singura modalitate de prevenire a difteriei, o boală cu transmitere aerogenă și cu potenţial mortal, este vaccinarea specifică”, atrage atenția Ministerul Sănătății.
Marți, pe 12 noiembrie, Ministerul Sănătății a precizat că încă de la începutul lunii în curs ( n. red 1 noiembrie) a solicitat direcțiilor de sănătate publică măsuri speciale, pentru a intensifica activitatea de supraveghere, control și vaccinare.
Medicii sătmăreni, alertați chiar de colegii din Ucraina. Aveau nevoie de ajutor
Printre cei care trebuiau informați cu privire la epidemie erau și medicii de la spitalele sătmărene. Doar că aceștia au fost alertați mai devreme, tocmai de colegii din Ucraina care le-au cerut de urgență ajutorul. Vecinii au nevoie de ser difteric și au sperat că autoritățile din România le vor putea da o mână de ajutor. Dar Spitalul Județean nu mai deține stocuri și nici Direcția de Sănătate Publică a județului Satu Mare. Motivul este simplu, în România, din anii ’80, boala este considerată eradicată.
“Boala a debutat în Ucraina de la niște studenți indieni, iar autoritățile din Ucraina au sunat la Spitalul Județean pentru a solicita anatoxină difterică, un produs mai puternic ca și vaccinul, care se dă după instalarea bolii. Spitalul Județean a cerut toxina și de la DSP, dar nici aici nu au avut noroc. Asta pentru că în România, boala este considerată eradicată încă din 1980”, a spus Adrian Marc, directorul Spitalului Județean Satu Mare, pentru PresaSM.
În replică la lipsa stocurilor din zonele limitrofe și confruntați cu potențiale cazuri de difterie, ministrul Sănătății a precizat că a dat dispoziții pentru achiziționarea de urgență a stocurilor de seruri necesare tratării unor eventuale cazuri.
“Ministerul Sănătăţii a cerut Companiei Unifarm să demareze, de urgenţă, prin procedură de nevoi speciale, o achiziţie de ser antidifteric pentru asigurarea profilaxiei specifice în situaţia apariţiei unor cazuri de îmbolnăvire”, anunță autoritățile.
Și medicii sunt în alertă, asta pentru că eventualele cazuri trebuie raportate Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor transmisibile, așa cum se întâmplă și în cazul virusului girpal sau în cazul infecțiilor cu West Nile.
Potrivit informațiilor PresaSM, polițiștii de frontieră de la Halmeu, primii care intră în contact cu persoane care ar putea fi purtătoare, nu au primit mănuși de protecție sau măști medicale. Asta deși difteriaeste o boală a sistemului respirator, iar bacteria, la fel ca și în cazul virusului gripal, se poate transmite prin strănut, tuse și contactul cu secrețiile persoanei infectate.
Ministerul de Externe a atenționat călătorii
Sâmbătă, pe 9 noiembrie, ministerul Afacerilor Externe emitea o atenționare de călătorie pentru Ucraina. Autoritățile române fuseseră informate cu privire la prezența unor cazuri de difterie la granița de nord a țării. Ministerul făcea și o recomandare celor care au drumuri în țara vecină.
“Se recomandă cetățenilor români care călătoresc în Ucraina să se vaccineze împotriva difteriei. Pentru cetățenii care nu au fost vaccinați împotriva difteriei în ultimii 10 ani, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgență, chiar înaintea acesteia”, spunea ministerul de Externe.