Samobil, cu zeci de ha de teren, cumpărat la ”bani mărunți” de un afacerist din Oaș
Gheorghe Cicio, un afacerist din Negrești-Oaș, a scos din buzunar peste un milion de euro pentru a cumpăra cele 24 de hectare de pe platforma fostei fabrici de mobilă Samobil din Satu Mare. Tranzacția s-a realizat zilele trecute printr-o licitație publică, organizată de către o firmă de specialitate. Interesant este faptul că valoarea platformei era estimată la 15 milioane de euro în urmă cu câțiva ani.
Viitorul, încă la secret
Reporterii PresaSM l-au contactat telefonic pe noul proprietar al platformei Samobil Satu Mare, Gheorghe Cicio. Acesta a precizat că încă nu poate prezenta public nici suma plătită, dar nici planurile de viitor.
”Da, am cumpărat terenul, dar suma nu pot să o spun. Avem mai multe planuri, mai multe proiecte în zonă, dar totul depinde de cât de repede putem să facem curățenie. Depinde și de ce proiecte ne vor fi aprobate. Mai multe nu pot să spun”, a spus Gheorghe Cicio, pentru PresaSM.
Omul de afaceri a fost consiliat juridic de către cunoscutul avocat sătmărean Ciprian Ardelean.
Samobil, un gigant al industriei de mobilă
Înainte de 1989 SC. Samobil. SA era o fabrică de mobilă de rang înalt, atât pentru ţară, dar şi pentru străinătate. Era cea mai mare fabrică de mobilă din judeţ, şi era cotată ca a doua pe ţară. După revoluţie fabrica a avut tot mai puţine vânzări intrând în faliment, iar în 2006 fabrica a intrat în lichidare. Toate utilajele au fost vândute în urma diverselor licitaţii, singurele bunuri care au mai rămas fiind tubulaturile din fier.
La acea vreme, fostul ministru pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, sătmăreanul Ovidiu Silaghi, fusese cercetat de Direcția Națională Anticorupție pentru trafic de influenţă în cazul lichidării SC Samobil SA Satu-Mare. În 2007, presa locală, dar şi centrală, scria că liberalul a fost anchetat de Parchetul General pentru abuz în serviciu, dar a primit Neînceperea Urmăririi Penale (NUP) în primăvara anului 2006.
Câteva mii de sătmăreni au fost lăsaţi pe drumuri
DNA s-a sesizat ca urmare a plângerilor acţionarilor şi sindicaliştilor de la SC Samobil SA, unde, ca urmare a lichidării societăţii, au fost lăsaţi pe drumuri câteva mii de sătmăreni. Ancheta a început la Satu Mare, dar dosarul a fost preluat de structura centrală a DNA.
Obiectul lichidării Samobil îl constituia 15 hale, 24 de hectare teren, utilaje de prelucrare a lemnului, materie primă, autovehicule şi utilaje. Miza principală fusese dată de cele 24 hectare de teren, care înregistrau o valoare de piaţă de circa 15 milioane de euro, ceea ce înseamna un comision de 1 milion de euro pentru firma lichidatoare.
La peste un deceniu distanță, valoarea a scăzut la puțin peste un milion de euro. Și și-a găsit, automat, și un cumpărător.
Nota redacției: Aici ne-au dus cei 30 de ani de democrație autentică românească. Din mândria industriei de mobilă, Samobil a ajuns să fie vândută pe un preț de nimic. Ce a mai rămas din fabrică va fi ras la pământ, urmând să se dezvolte proiecte imobiliare. Atât a știut și a vrut să facă statul român. Să lase în paragină fabricile pentru a se vinde la bani mărunți. Nu uitați, ”stimabililor”, care ați păzit industria, să vă încasați pensiile speciale. Vă ”mulțumim”!