Manifestările dedicate Zilei Armatei la Satu Mare au început încă de seara trecută. Astăzi, sute de sătmărenii s-au adunat în fața monumentului Ostașului Român pentru a-i comemora pe soldații care au luptat vitejește pentru eliberarea Transilvaniei de Nord.
Sute de sătmăreni, dar mai ales copii, s-au adunat în fața monumentului închinat soldaților care și-au pierdut viața pe fronturile celui de Al Doilea Război Mondial.
Cu steaguri în mână sau cocarde tricolore în piept, sătmărenii au profitat de ocazie și au făcut poze militarilor din detașamentul de onoare, veniți tocmai de la Dej.
Ceremonialul a continuat cu depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori, dar cel mai așteptat moment este, la fel ca în fiecare an, defilarea cadrelor militare.
Prin fața sătmărenilor și onorând memoria celor care au luptat pentru a elibera municipiul Satu Mare, au trecut militarii Batalionului 811 Infanterie „Dej”, cadrele Inspectoratului Poliției de Frontieră Satu Mare, cele ale Penitenciarului Satu Mare și Muzica Militară a Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”.
Nici politicienii nu au lipsit de la ceremonial. Premierul demis Viorica Dăncilă a fost prezentă și la manifestările din municipiul Satu Mare, fiind așteptată și la Carei. Iar printre cei care au reprezentat Parlamentul României s-a numărat și candiatul celor de la USR, Dan Barna.
În campaniile celui de-Al Doilea Război Mondial, efortul de război a implicat dislocarea pe front a aproximativ 540.000 de militari, dintre care peste 90.000 și-au pierdut viața, aproape 60.000 au fost dați dispăruți, iar peste 330.000 au fost răniți în luptă. După eliberarea teritoriului naţional, la 25 octombrie 1944, Armata României a continuat să lupte pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la marea victorie obţinută la 9 Mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.