Atenție la păcălelile de pe net! Care sunt cele mai întâlnite fraude online
Autoritățile încearcă să atragă atenția asupra pericolelor la care se expun internauții. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică și Poliția Română au oferit și date cu privire la cele mai întâlnite fraude din mendiul online.
Multe dintre fraudele din mediul online sunt deja cunoscute grație mediatizărilor intense, dar experții în securitate cibernetică trag un semnal de alarmă și oferă informații importante despre cum anume se pot proteja internauții, astfel încât să nu devină victime ale escrocilor.
Fraude la cumpărăturile online
Pentru că suntem în plină perioada a cumpărăturilor online, experții în securitate cibernetică avertizează asupra fraudelor din domeniu.
Este foarte importantă verificarea site-urilor de cumpărături și a metodelor de plată. Ofertele miraculoase, afacerile-bombă sunt principalele care ar trebui să le sugereze internauților că au de a face cu o fraudă.
Phishing, prin telefon, email și SMS
Una dintre cele mai frecvent întâlnite tentative de fraudă în mediul online este phishing-ul. Phishing-ul este o practică frauduloasă de trimitere de email-uri, mesaje text și chiar apeluri, presupus a fi transmise de către companii mari și foarte cunoscute sau chiar persoane cunoscute, cu scopul de a obține informații personale.
Phishing prin SMS – Smishing
Atunci când vine vorba de mesaje, cei care le primesc sunt direcționați să acceseze un link sau să sune la un număr de telefon, uneori cu promisiunea unor câștiguri sau pentru a reactualiza unele conturi.
Atenție când primiți un SMS! Cum funcționează smishing-ul. Ce spune Poliția
Phishing prin email
Tot pe accesarea unor link-uri dar și pe descărarea unor programe sau documente se bazează și phising-ul prin email. Deseori, escrocii încearcă să imite instituții legitime și se bazează pe faptul că utilizatorii de net sunt adesea foarte grăbiți.
Fraudă în numele ANAF: “Vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri”
Phising prin telefon – Vishing
Chiar dacă nu utilizezi internetu, tot poți să cazi victimă a unei tentative de phising. Apelurile telefonice de la necunoscuți trebuie să tragă un semnal de alarmă, mai ales dacă cei de la celălalt capăt al firului solicită informații confidențiale sub orice pretexte.
Apeluri de la numere necunoscute ciudate? Cum funcționează înșelătoria Wangiri
Metoda „Iubirea prefăcută”
Site-urile de matrimoniale, dar și rețelele de socializare pot transforma internauții în victime ale metodei „Iubire prefăcută”.
Fraudă cu investiții
Oportunitățile de investiții care garantează returnarea investiției dar și obținerea unor câștiguri substanțiale trebuie privire sceptic, avertizează experții în securitate cibernetică.
Escrocii de pe siteurile de matrimoniale sunt de obicei din strainatate, in special din Africa, asa ca paguba e aproape imposibil de recuperat.
View CommentNiciodată nu putem să fim siguri de cine este în spatele unui monitor, iar tendința este ca toți să părem cât mai perfecți, însă, în realitate lucrurile pot să fie mult prea departe de adevăr, astfel încât pot duce la surprize neplăcute. Ca să nu cazi în capcana unora, o atenție sporită, o conversație întinsă pe o perioadă mai îndelungată, un profil verificat și o discuție prin chat video te ajută să scazi acest risc.
View Comment