Ministerul de Externe, anunț important pentru cei din diaspora
Ministerul Afacerilor Externe a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă o listă suplimentară cu 270 de secții de votare în străinătate. În total, românii plecați în străintate vor avea la dispoziție peste 800 de secții de votare. În plus, deja au ajuns în țară buletinele de vot ale celor care au optat pentru votul prin corespondență.
MAE a transmis AEP o listă suplimentară cu alte 270 de secții de votare în străinătate, asta în completarea celor 444 de secții transmise la data de 3 octombrie 2019 și aprobate prin Hotărârea AEP nr. 35/2019.
Astfel, până în prezent, MAE a propus un număr de 714 secții de votare care vor fi organizate în străinătate pentru organizarea alegerilor prezidențiale în străinătate.
Misiunile diplomatice și oficiile consulare continuă demersurile pentru identificarea unor spații adecvate și pentru obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale.
Pe baza dialogului cu șefii de misiuni, MAE estimează că la alegerile pentru Președintele României din luna noiembrie vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate.
Care sunt țările cu cele mai multe secții de votare
Printre țările în care vor fi organizate cele mai multe secții de votare se numără: Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franța (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveția (8).
Reamintim că termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea către Autoritatea Electorală Permanentă a propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie 2019.
Potrivit datelor AEP, pentru alegerile prezidențiale din 2019, pe platforma dedicată s-au înregistrat, ca votanți la secții, un număr de 38.944 români. Cele mai multe înscrieri eu venit din Marea Britanie, Italia și Spania. Peste 80.000 de români plecați în Anglia s-au înregistrat pe platforma AEP pentru a avea secții de votare suplimentare.
În Anglia, dar și în alte țări europene au fost înregistrate incidente la ultimul scrutin electoral. Mii de români au reclamat faptul că nu au reușit, din cauza numărului mic de secții și a procedurii îndelungate, să ajungă la urne pentru a-și exprima opțiunea electorală. La fel s-a întâmplat și la ultimele alegeri prezidențiale.
Alte 41.000 de persoane s-au înscris pentru a putea vota prin corespondență.
Oficial, începând cu 12 octombrie a început campania electorală.