PNL Satu Mare vrea sistem de alertă ca-n SUA în cazul dispariției unui copil
Partidul Național Liberal din Satu Mare a prezentat un pachet de măsuri care urmează să fie promovate pentru a crește siguranța cetățeanului. Printre ele se află și implementarea unui sistem similar cu cel american, Amber Alert, în cazul dispariției unor minori.
PNL a pregătit un pachet de măsuri care să crească siguranța cetățeanului. Printre ele se află și implementarea sistemului Alertă Copil. Funcționarea acestuia ar fi similară cu cea a Amber Alert din SUA.
„PNL a depus o inițiativă legislativă de implementare a unui sistem Alertă Copil care reglementează difuzarea către public a informațiilor privind disparițiile de copii, dar și colectarea și cercetarea informațiilor primite de la cetățeni, în astfel de cazuri. Sistemul Alertă copil propus de PNL implică cetățenii și mass media în eforturile de căutare. Informațiile despre copiii dispăruți vor fi difuzate prin sms pe o arie de căutare și pe canalele de informare în masă, gratuit, cu o anumită recurență”, explică liberalii.
Sistemul inaugurat în 2011 a funcționat într-un singur caz
România a mai avut un astfel de sistem, „Alertă Răpire Copil”, anunțat cu mare tam-tam în 2011 și care a fost folosit doar o singură dată până în această vară, atunci când a început scandalul legat de cazul Caracal. Sistemul a costat 300.000 de euro, iar cea mai mare parte a finanțării a venit de la Uniunea Europeană. De altfel, România se lăuda atunci că este prima țară din blocul ex-comunist care implementează un astfel de sistem.
„Alertă Răpire Copil” prevedea inclusiv transmiterea unor SMS-uri către reprezentanții presei, pentru disemniarea cât mai rapidă a informațiilor. Asta doar în cazul în care nu era pusă în pericol viața copilului dispărut.
România figurează în continuare pe lista statelor europene care au un astfel de sistem de alertare. În total, la nivel european, 20 de țări au implementat un sistem de alertare în cazul dispariției unui minor. Cel mai eficient sistem este considerat cel din Olanda, care a raportat o rată de succes de 94%.
Amber Alert, cel mai cunoscut sistem de alertare
În America, cel mai popular sistem de alertare și de crowdsourcing este Amber alert, instituit după dispariția micuței Amber Hagerman, în Texas, în 1996. Alerta pentru minorii dispăruți implică nu doar mobilizarea forțelor de ordine, care primesc semnalmentele, poza copilului și detalii legate de dispariție, ci și implicarea publicului. Posturile TV, cele de radio și site-urile preiau alerta într-o încercare de mediatizare cât mai largă a incidentului.
Potrivit datelor statistice, doar în anul curent, grație sistemului de Amber Alert, au fost găsiți 957 de minori dispăruți.
Discuții cu privire la modul în care sunt mediatizate cazurile de dispariție și răpire au apărut imediat după cazul Caracal. Pe pagina Poliției Române, care ar trebui să dea alerta în astfel de situații, figurează doar 60 de copii declarați dispăruți. Înainte de cazul Caracal, pe pagina Poliției Române existau prezentate doar 18 cazuri. Asta în timp ce, datele statistice vorbesc de 7000 de cazuri de dispariții de minori.