Avocatul Poporului cere radare fixe! Mișto la adresa Poliției, CNAIR și CFR
Avocatul Poporului a emis o serie de recomandări pentru creșterea siguranței la trafic. Instituția nu s-a limitat doar la a oferi exemple de măsuri ce pot fi luate de autoritățile centrale, ci a subliniat și faptul că principalele instituții care ar avea atribuții în domeniu au dat răspunsuri lipsite de concretețe.
Se pare că și Avocatul Poporului se lovește de răspunsuri abstracte din partea instituțiilor statului. De această dată, Avocatul Poporului a solicitat IGPR, CNAIR și CFR informații cu privire la măsurile pe care și le propun să le ia pentru creșterea siguranței în trafic. Informările primite nu au fost pe placul Renatei Weber, care le-a calificat drept lipsite de elemente concrete.
„Dorind să analizeze cauzele acestor accidente grave, inițial Avocatul Poporului a solicitat lămuriri Direcției Rutiere din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere și Companiei Naționale de Căi Ferate ’’CFR’’ S.A., dar răspunsurile oferite nu au avut darul de a clarifica modul concret în care aceste autorități își propun să combată fenomenul accidentelor rutiere”, se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului.
Radare fixe, drumuri reparate și educație rutieră în școli
În lipsa unor răspunsuri satisfăcătoare, Avocatul Poporului a făcut câteva recomandări de bun-stimț, multe dintre cele solicitate de către șoferi de zeci de ani de zile.
Printre recomandările făcute se numără repararea infrastructurii de transport, montarea de parapeți și despărțitoare de sensuri, dar și radare fixe pe sectoarele intens circulate.
„În cadrul Recomandărilor emise, Avocatul Poporului solicită Ministerului Transporturilor, Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General al Poliției Române să aibă în vedere, între altele, montarea de parapeți în zonele abrupte; repararea urgentă a drumurilor, pasajelor rutiere, podurilor și viaductelor aflate în stare de degradare; montarea de separatoare de sens, în special în curbe și în zonele în care se pot atinge viteze mari; montarea de radare fixe între localități și la intrarea în localități, mai ales pe drumurile cu circulație intensă și pe autostrăzi; dublarea semnelor de circulație, prin practicarea de marcaje rutiere vizibile pe carosabil; identificarea rapidă a unor soluții pentru descongestionarea traficului în zonele în care acesta se blochează în mod frecvent”, spune Avocatul Poporului.
Recomandările făcute merg și către Ministerul Educației, unde se solicită introducerea educației rutiere în programa școlară pentru elevii din preuniversitar.
Nu a scăpat de recomandări nici Ministerul Sănătății. Avocatul Poporului vrea reguli mai stricte pentru evaluarea medicală, dar și măsuri pentru situația în care șoferii se află sub influența unor medicamente care le interzice urcarea la volanul automobilelor.
În ceea ce privește radarele, la începutul anului în curs, CCR a admis contestația depusă de președintele Iohannis la legea care prevedea presemnalizarea radarelor. Polițiștii au respins și ei legea argumentând că șoferii vor fi mai agresivi în lipsa radarelor ascunse.