Intervenție a Jandarmeriei împreună cu Asociația Free Life în cartierul Titulescu. Un câine lup cehoslovac a scăpat din curte și a atacat mai mulți câini. Unul a murit, dar ceilalți doi au fost salvați în urma intervenției. Un dosar a fost deschis în acest caz.
Alarmă în municipiul Satu Mare, în zona stației Florisal – Piața Titulescu. Și asta după ce în această noaptea un câine din rasa lup cehoslovac a scăpat dintr-o curte și a făcut prăpăd în rândul celorlalți câini. A rănit mai multe animale și a ucis cel puțin un câine.
Cei de la Asociației FreeLife au apelat la serviciile unui dresor profesionist, dar și la susținea Inspectoratului Județean de Jandarmi, care într-un final au reușit să îl prindă.
”Mulțumim jandarmilor care au răspuns prompt la solicitarea noastră, dresorului Szabo Zoltan și tuturor persoanelor care ne au ajutat la rezolvarea acestui caz. Din păcate, unul dintre cățeii atacați a murit, ceilalți 2 au fost salvați cu ajutorul membrilor Free Life care au intervenit între ei, și preluați. Au fost identificați stăpânii, câinele lup a fost găsit și dus de către noi în curtea casei, unde a intrat singur, moment în care au fost anunțați si stăpânii. Din oficiu s-a depus plângere la poliție pentru a se lua măsurile necesare”, spune cei de la Asociatia FreeLife.
Lupul Cehoslovac este un mix între lupul carpatin și ciobanescul german. Este rezultatul unor experimente începute în 1955 de inginerul ceh Karel Hartl. Planul de dezvoltare a rasei a fost conceput în 1965, după terminarea experimentului, iar scopul a fost acela de a integra calitățile folositoare ale lupului cu cele ale câinelui. Oficial, rasa a fost recunoscută de FCI în 1999.
Din cauza înfățișării, nu de puține ori, câinii au fost încurcați cu lupi atunci când au fost zăriți pe stradă. Este totuși un câine de talie mare, cu o înălțime minimă de 65 de cm și 26 de kg. Ceea ce atrage atenția este blana sa cu aspect sălbatic, caracterizată prin culorile alb și gri.
Crescătorii precizează că rasa este recomandată doar stăpânilor de câini cu experiență. În rest, câinele este unul excelent pentru patrulare, spun crescătorii, este obedient, ascultator și extrem de inteligent, afectuos cu familia și reticent cu străinii. Pentru că are înnăscut instinctul de vânător, iar ca câine de pază cel al apărării teritoriului, crescătorii recomandă socializarea timpurie și drej canin, inclusiv pentru stăpânii de câini experimentați.
Crecătorii spun și că se poate adapta oricărui mediu, dar este recomandabil să aibă la dispoziție o curte mare.
În alte țări, câinele lup cehoslovac este utilizat de autorități, în special polițiști și polițiști de frontieră, asta tot grație inteligenței, dar și ca câine de salvare.
Fiind o rasă relativ nouă, rămâne una rară cu un exemplar fiind vândut cu prețuri între 1600 și 2500 de euro.
Vecinul meu a avut un asemenea exemplar.Este cel mai frumos caine pe care l-am vazut vreodata.
View CommentS a intamplat ! La gel cum o sa se mai intample cu toată ordonanta 55/2002…o țară care nu are macar o emisiune constanta de educatie chinologica a oamenilor asa merită…atacuri …atacuri…copchii morti ,oameni raniti! Astia suntem
View CommentAbia aștept să văd articole despre toate incidentele celorlalte rase! Cunosc CG, Pitbulli, Rotwailleri etc, care au creat mai multe pagube sau victime. Nu spun că este de trecut cu vederea peste incident (stăpânul trebuia să aibă grijă ca patrupedul să nu poată ieși afară) dar câinii de pază cam asta fac, mai ales dacă au niște comunitari arțăgoși.
View Comment