Amendă pe nesimțire! Mii de lei pentru țigările aruncate pe jos
Ministerul Mediului a lansat în dezbatere publică modificările pentru Legea picnicului. Este vorba despre prevederile care reglementează modul în care sunt organizate și evenimentele publice, iar amenzile pentru cei care fac mizerie pe jos în timpul festivalurilor vor ajunge până la 3.000 de lei.
Ministerul Mediului vrea creșterea amenzilor pentru cei care fac mizerie atunci când participă la evenimente publice. Potrivit proiectului de modificare a legii picnicului, cei care nu respectă ordinea și curățeni și aruncă deșeurile, inclusiv mucurile de țigară, pe jos vor putea fi amendați cu sume între 500 și 3.000 de lei.
Modificările, care ar intra în vigoare odată cu anul următor, mai prevăd și alte obligații pentru cetățeni.
„Persoanele fizice care participă la evenimentele sau reuniunile publice sunt obligate:
a) să depună deşeurile doar în locurile special amenajate respectând infrastructura pusă la dispoziție
de organizatori;
b) să depună deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea separată;
c) să nu arunce pe jos, in locul de desfăsurare a evenimenului si reuniunii publice sau în împrejurimi
mucuri de țigări, ambalaje folosite sau deșeuri de orice fel”, se arată în proiectul Ministerului Mediului.
Noi măsuri și pentru organizatori și vânzători
Iar ministerul impune și măsuri mai drastice pentru organizatori. Ei vor fi cei care vor trebui să se asigure că există suficiente puncte de colectare a deșeurilor, iar gunoaiele trebuie colectate selectiv, în cel puțin trei fracții, arată proiectul legislativ.
Tot organizatorii sunt responsabile și cu informarea participanților cu privire la modul în care se face colectarea selectivă în cadrul evenimentului.
Și agenții comerciali vor trebui să se pregătească altfel pentru festivaluri și spectacole. Potrivit proiectului, va fi interzisă utilizarea ambalajelor de unică folosință.
„Este interzisă utilizarea la evenimentele și reuniunile publice a ambalajelor din plastic de unică folosință pentru produsele alimentare sau băuturile comercializate sau oferite gratuit. Art 5^3 Organizatorii evenimentelor și reuniunilor publice sunt obligați să se asigure că unitățile care comercializează sau oferă gratuit produse alimentare și băuturi la locul de desfășurare al evenimentului și reuniunii publice, utilizează ambalaje reutilizabile sau biodegradabile care respectă standardul SR 13432:2002”, se mai arată în prevederile legii.
Multe dintre prevederile din propunerea legislativă sunt prevăzute și pedepsite de HCL 33/2011 actualizată în 2013, prevederi de respectarea cărora sunt responsabili gardienii publici, dar care eșuează lamentabil!
View Comment