OPINIE. Sâmbătă la lucru?! Cei care lucrează puțin vor ca alții să lucreze mai mult
Mai mulți parlamentari PNL au propus o modificare a Codului Muncii care le va permite angajatorilor să “jongleze” cu zilele libere acordate angajaților. Se întâmplă deja în multe firme mici, acolo unde angajații, pentru păstrarea locului de muncă, merg la mica înțelegere cu patronul.
Opinie de Silvia Spanciu – editor PresaSM
Propunerea nu prevede, așa cum a declarat chiar inițiatoarea, Florica Cherecheş, deputat de Bihor, „posibilitatea ca angajații să poată munci şi sâmbăta, dacă sunt solicitați ocazional şi acceptă acest lucru, oferindu-li-se doar o compensare financiară. În acest caz, repausul săptămânal nu ar fi de 48 de ore, ci de minim 24 de ore.”
Dincolo de controversele legate de prevederile propunerii, semnată exclusiv de senatori și deputați liberali, te cuprinde o iritare că cei care par să frecventeze cel mai puțin serviciul, sunt tocmai cei care doresc o flexibilizare a programului, nu în sens pozitiv pentru angajați (câștigul financiar fiind de cele mai multe ori mic), ci mai mult în sprijinul angajatorilor. Iar în comunicatul transmis de liberali, aluzia este direct făcută la angajator, cel care își va putea onora comenzile, cu mica compensare financiară acordată angajaților.
Din 2015, repetate studii au arătat că productivitatea și randamentul cresc atunci când angajații au trei și nu două zile de repaos săptămânal. Și tot cercetările științifice au arătat că stresul legat de salariu și orele de muncă sunt printre cele mai mari în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Cât de serioase sunt studiile? Suficiente ca marile sindicate din țări ale UE să preseze legislativele naționale pentru modernizarea legislației muncii.
Noi mergem în sens invers. Totul pentru companii, puțin pentru cetățeni.
Scandal după scandal pentru cât lucrează parlamentarii
În timp ce noua propunere vine cu minimul de 24 de ore de repaus, pentru mulți din mediul privat oricum deja o realitate, senatorii și deputații sunt printre puținii angajați care au mai tot timpul weekend prelungit.
În 2014 un scandal de presă atrăgea atenția asupra faptului că distinșii parlamentari din legislativul de atunci au reușit performanța ca într-un an de zile să lucreze doar aproximativ 6 luni. Afirmația a fost făcută chiar de vicepreședintele de atunci al Camerei Deputaților, nervos după discuțiile cu cei din Opoziție. Iar jurnaliștii s-au pus pe calculat, iar între vacanțe și minivacanțe și zile libere și mini-concedii, cu toate că și-au încasat indemnizațiile, banii de chirie și transport, parlamentarii au muncit aproximativ un jumătate de an.
Dar calculele legate de cât muncesc efectiv parlamentarii sunt reluate în fiecare an, iar jurnaliștii ajung mai mereu la aceleași concluzii.
Cât de mult lucrează parlamentarii? Cam cât elevii
Parlamentarii au vacanţe, la fel ca și elevii: de iarnă, întreaga lună ianuarie, şi de vară, în lunile iulie şi august. Asta, dacă nu intervin situații extraordinare. La toate acestea se adaugă opt zile de concediu plătit pentru fiecare sesiune parlamentară, ordinară sau extraordinară. Mai sunt și 15 zile nelucrătoare stabilite prin Codul Muncii, iar parlamentarii se grăbesc de cele mai multe ori să își voteze mini-vacanțe atunci când sărbătorile cad la mijlocul săptămânii.
De multe ori, înainte sau după mini-vacanțe, birourile celor două camere se confruntă cu cereri peste cereri de zile libere, concedii de odihnă sau medicale, asta deși cele mai multe vin chiar după ce parlamentarii au fost deja în vacanța legală.
Iar dacă vorbim de repaosul săptămânal, în fiecare an presa face vizite pe la cabinetele din teritoriu ale senatorilor și deputaților. Cele trei zile de muncă „la Parlament”, teoretic sunt însoțite de două zile de muncă printre alegători. Doar că, de cele mai multe ori, când jurnaliștii au bătut la ușa birourilor parlamentare, acestea fie erau închise, fie răspundea doar secretara. Dialogurile decurgeau mereu la fel: “Domn’ deputat/senator nu e. E pe teren, cu alegătorii.” Iar de acolo, jurnaliștii nu mai dădeau de urma reprezentantului cetățenilor.
Concluziile materialelor de presă despre munca din teritoriu: pentru mulți dintre senatori și deputați week-end-ul începe de joi. Deci peste 90 de ore de odihnă săptămânală, față de cele 24 trecute în propunerea liberalilor.
La astea se pot adăuga și delegațiile, multe dintre ele semnalate de presa centrală ca fiind mai mult plimbări turistice pe banii cetățenilor, dar și absențele nemotivate.
Jurnaliștii de la televiziuni au fost uneori și mai răi de atât. Nu au calculat doar zilele libere de care se bucură aleșii cetățenilor, ci atunci când programul parlamentar inprevedea discuții în comisii, s-au dus și s-au trezit cu sălile închise. Nu era nimeni la serviciu.
Iar pentru cât lucrează patru ani la Parlament, aleșii și-au votat și pensii speciale de serviciu.