Condamnat la peste trei ani de închisoare, ofițerul corupt Bota a ieșit după un an
Sătmăreanul Adrian Bota, fost ofițer în cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Satu Mare, a fost condamnat anul trecut de către Curtea de Apel Oradea la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. Acesta a primit pedeapsa într-un proces în care a fost judecat pentru infracţiunile de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată şi spălare de bani.
Adrian Bota a fost încarcerat tot anul trecut, dar nu înainte de a fugi de Poliția de Frontieră, fiind urmărit pe șoselele județului Satu Mare. După ce a fost prins, acesta a ajuns după gratii.
Dar a ieșit de pe porțile Penitenciarului Satu Mare după un an, ca urmare a liberării condiționate dictate de către magistrații Tribunalului Satu Mare, la sesizarea Comisiei pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate.
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au atacat decizia Judecătoriei Satu Mare, dar aceasta a rămas definitivă la începutul acestei luni după decizia Tribunalului Satu Mare. Așa că Adrian Bota este un om liber, având de respectat doar condițiile liberării condiționate.
Povestea începe în urmă cu un deceniu
În anul 1997, prin sentința penală nr.111/07.07.1997, Tribunalul Satu Mare a dispus condamnarea unui infractor la pedeapsa de un an și șase luni ani închisoare cu executare pentru săvârșirea infracțiunii de șantaj, iar ulterior totul s-a transformat în infracțiunea de complicitate la tâlhărie, condamnându-l pe Mircea Condor la pedeapsa închisorii de șapte ani și șase luni, rămasă definitivă în anul 2001 (decizia nr.1681/28.03.2001 în dos.1922/1998).
Procurorii susțin că la începutul anului 2006 polițistul Adrian Bota i-ar fi promis lui Mircea Condor că îl poate scăpa de toate aceste probleme, iar în acest sens au fost contactați principalii martori care au stat la baza condamnării lui Condor. Aceștia și-au schimbat declarațiile, după niște scheme bine puse la punct, spun procurorii.
Judecătorii, băgați în schemă de Bota
Adrian Bota i-ar fi spus fratelui lui Mircea Condor că cererea de revizuire a sentinței sale penale, care l-a trimis după gratii, va fi repartizată judecătorului (…..) de la Tribunalul Satu Mare, ”asigurându-mă că acesta va admite cererea de revizuire, în schimbul acestui serviciu eu urmând să-i dau lui Bota o sumă de bani, fără să indice suma de bani. Bota Adrian mi-a precizat că va da acea sumă primită de la mine ”mai departe” – se arată în rechizitoriul procurorilor anti-corupție.
Prin încheierea nr. (…..)16.01.2007, în dosarul nr. (…..)/2006, Tribunalul Satu Mare a admis în principiu cererea de revizuire, dispunând totodată suspendarea executării hotărârii de condamnare a lui Mircea Condor, până la clarificarea cauzei privind noile declarații ale martorilor în primul dosat de complicitate la tâlhărie.
Banii, solicitați ca-n filmele cu mafioți
Potrivit rechizitoriului DNA, Mircea Condor și Adrian Bota s-au întâlnit în mai 2017 într-un bar din Satu Mare. Ocazie cu care inculpatul i-a cerut denunțătorului să urce într-un autoturism marca Mercedes de culoare neagră, după care cei doi s-au plimbat cu mașina.
În tot acest timp, Adrian Bota ar fi dat muzica în mașină la maxim și i-a comunicat că el și-a respectat partea din înțelegere, în sensul că a luat declarații în mod favorabil lui Mircea Condor, iar în baza acelor declarații, judecătorul (…..) a dat acea soluție favorabilă de suspendare a mandatului.
Cu aceeași ocazie, Bota i-a spus denunțătorului că are trecere la judecător și că va putea să ”rezolve” în continuare cu acesta, în sensul că magistratul să pronunțe o hotărâre de achitare, însă pentru acest lucru, va trebui ca acesta să-i dea personal inculpatului suma de 30.000 euro, pe care inculpatul o va da mai departe judecătorului.
Iar, Condor a plătit, evident. Cu terenuri, pe care Adrian Bota le-a ”preluat” prin intermediari. Respectiv o angajată a Primăriei Satu Mare și un pensionar cu un venit infim.
Totul s-a năruit în 2011
Scenariul lui Adrian Bota s-a năruit în iulie 2011, când Curtea de Apel Oradea a admis recursul formulat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare și a dispus respingerea cererii de revizuire în fond.
”Înainte de de pronunțarea hotărârii de către Înalta Curte de Casație și Justiție, Bota l-a liniștit din nou pe inculpat că ”totul va fi bine”, în sensul că oricum s-a prescris executarea pedepsei, dar ca o măsură de siguranță i-a recomandat să plece în străinătate pentru a aștepta hotărârea finală. Imediat după pronunțarea deciziei nr. (…..) 17.01.2012 a Înaltei Curte de Casație și Justiție, prin care s-a respins recursul formulat de denunțător, acesta din urmă s-a sustras executării pedepsei, plecând în străinătate aprox. 2 ani”, se arată în rechizitoriu.
Doar că Mircea Condor s-a reîntors în România pentru a-și executa pedeapsa, dar nu a uitat de Adrian Bota, căruia i-a făcut denunțul penal pe care i l-a promis. Iar Tribunalul Satu Mare l-a și condamnat – în primă instanță – la o pedeapsă de circa patru ani de închisoare. Decizie pe care Adrian Bota a atacat-o la Curtea de Apel Oradea. Dar fără succes.
A fugit de Poliție
În data de 07 iulie 2018, în jurul orei 14.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Petea, județul Satu Mare, s-a prezentat pentru a intra în țară, la volanul unui autoturism, Adrian Bota, care a oprit la controlul de frontieră. În momentul în care i-au fost solicitate documentele de călătorie pentru verificări, şoferul a accelerat, încercând să evite efectuarea formalităţilor de frontieră.
Imediat, polițiștii de frontieră au pornit în urmărirea lui și l-au reținut în municipiul Satu Mare. Bărbatul a fost condus la sediul Sectorului Poliţiei de Frontieră Petea, iar în urma verificărilor s-a constatat că se numește Adrian Bota, în vârstă de 43 de ani și este domiciliat pe raza județului Satu Mare. De asemenea, s-a mai constatat că pe numele lui, Tribunalul Satu Mare a emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea, acesta fiind condamnat la trei ani și patru luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată.
Totodată, polițiștii de frontieră i-au întocmit acte premergătoare începerii urmării penale pentru săvârșirea infracțiunii de intrare în țară prin trecere frauduloasă a frontierei de stat.
L-au ”aranjat” aceeasi procurori de la DNA Oradea,care azi dau cu subsemnatul pentru sumedenie de potlogarii pe care le-au facut !Iar voi stiti asta,dar faceti pe prostii !!
View CommentDacă a fost condamnat pentru că a intervenit la un judecător, judecător care la achiitat in urma interventilor pe interlopul CONDOR MIRCEA, judecătorul de ce nu a fost condamnat la rândul său? ,,judecătorul M. L….,,.
View Comment