Străin, stabilit în Satu Mare, se crucește de cum suntem țepuiți: ”De ce e diferit aici?”
Dublul standard nu se aplică doar atunci când vorbim de produse, ci și de serviciile oferite clienților. Cel puțin asta povestește un cetățean străin care s-a stabilit în Satu Mare. Problemele pe care le-a avut după achiziționarea unui aparat de la un magazin de bricolaj l-a lăsat cu un gust amar în ceea ce privește modul în care sunt tratați clienții în România.
O experiență de ”neuitat”
Achiziționarea unei bormașini i-a dat bătăi de cap unui cetățean străin stabilit în Satu Mare și care spune că dublul standard se aplică nu doar la producători, ci și atunci când vorbim de relațiile cu clienții. Bărbatul și-a achiziționat aparatul de la un magazin de bricolaj. Nici nu a apucat bine să folosească bormașina, că aceasta s-a și defectat.
Resemnat, bărbatul a mers înapoi la magazin pentru a rezolva problema, doar că persoana de contact a trunchiat drepturile de care beneficiază clientul. I-a spus scurt că aparatul trebuie trimis în service la București.
Clientul nu are decât să așteptate până când produsul va ajunge, reparat, înapoi. Doar că bărbatul se grăbea și oricum nu dorea să plătească un preț întreg pentru un echipament care, cel mai probabil, a avut un defect de fabricație. Pe lângă ignorarea vădită a drepturilor consumatorului, cetățeanul mai spune și că a fost tratat cu lipsă de respect.
“M-au informat că trebuie să o trimită la București pentru a fi reparată. Problema mea este legată de faptul că plătesc un preț întreg pentru un echipament defect și pentru care trebuie să aștept două săptămâni. În țările vestice îți dau un alt produs și de restul se ocupă ei singuri. De ce e diferit aici? Am încercat să le explic că am plătit pentru un aparat nou și nu pentru unul reparat dar managerul a fost foarte grosolan și mi-a spus că asta este politica firmei”, a relatat cetățeanul pentru PresaSM.
Legea este de partea clientului
Doar că legea este de partea clientului. Acesta este cel care, potrivit prevederilor care protejează consumatorul, optează pentru înlocuirea sau repararea produsului, iar termenul în care îi este onorată solicitarea nu poate depăși 15 zile.
“În cazul lipsei conformității, consumatorul are dreptul de a solicita vânzătorului, ca măsură reparatorie, înlocuirea sau repararea produsului în funcție de opțiunea sa, în fiecare caz fără plată, cu excepția situației în care această solicitare este imposibilă sau disproporționată”, se arată în textul legii.
Indiferent de politica internă a firmei, clientului trebuiau să îi fie prezentate cele două opțiuni și nu speculat faptul că un străin cel mai probabil nu cunoaște legislația țării gazdă în materie de drepturi ale consumatorului.
Nu doar cetățenii străini se confruntă cu astfel de probleme. La Comisariatele pentru Protecția Consumatorului din țară au mai fost înregistrate reclamații în care clienții s-au plâns de faptul că magazinele fie nu respectă clauza de înlocuire, fie depășesc termenul de 15 zile pentru repararea sau înlocuirea produsului achiziționat.
Doar că și legea își are carențele ei nefiind stipulat cu exactitate ce înseamnă solicitare disproporționată, așa că majoritatea clienților încearcă să își rezolve problema pe cale amiabilă.
NU SE POATE RESPECTA TERMENUL DE 15 ZILE. Nu se poate respecta termenul având în vedere faptul că atelierul de reparații este arhiplin cu astfel de rebuturi. Piesele de schimb și ele vin la comandă peste câteva zile sau săptămâni. Apoi așteaptă până repară, apoi mergi după aparat.
View Comment@Anonim. Când cumperi ceva nu cumperi ca să-l dai direct la reparat. Deci gestul minim este ca cel care a vândut aparatul sau orice produs defect să îți dea unul bun. Faptul că astfel el pierde pe mine puțin mă interesează. N-are decât să ce certe cu producătorul, importatorul etc. Sau urmează ca data viitoare să-mi iau bilet de avion să duc televizorul personal la reparat până în Coreea?
View Comment