Harta salariilor. Cele mai bănoase locuri de muncă din județul Satu Mare
Un studiu privind piața muncii în 2018 realizat de Syndex arată că în continuare Bucureștiul și Clujul conduc topul național atunci când vorbim de venituri salariale. Iar dacă tendințele se mențin, Clujul ar putea chiar depăși capitala. Satu Mare stă bine în regiunea de nord-vest, cu un salariu mediu nominal net de peste 2.200 de lei.
Satu Mare, locul doi în regiunea de nord-vest
Pentru Satu Mare, studiul celor de la Syndex arată un salariu mediu net lunar de 2231, ceea ce face ca județul să fie pe locul doi în regiunea de nord-vest a țării. Satu Mare este urmat în clasament de Bihor, Maramureș, Sălaj și Bistrița-Năsăud.
În ceea ce privește domeniile de activitate, în continuare cele mai mari salarii sunt în industria IT, urmată de intermedieri financiare și asigurări. Pe locul trei se află angajații din administrația publică și apărare, urmați de cei din industria extractivă, cea producătoare de energie și cei cu activități profesionale, științifice și tehnice.
Iar atunci când vorbim de cele mai mari majorări salariale înregistrate în decursul anului trecut, cei din învățământ și asistență socială s-au bucurat de cei mai mulți bani în plus, o creștere de peste 36, respectiv 32 de procente.
În continuare cei mai puțini bani se câștigă în industria hotelieră și în restaurante și în agricultură.
Bucureștiul, lider național
București, cu un salariu mediu net lunar de 3.684 de lei și Cluj, cu 3.115 lei, conduc topul național atunci când vorbim de salarii, arată un studiu privind piața muncii realizat de cei de la Syndex. În plus, spun specialiștii, dacă ritmurile de creștere se mențin, există toate șansele ca salariații din Cluj să fie mai bine plătiți decât cei din capitală.
„Dacă diferențele de creștere se mențin, în următorii cinci ani Clujul ar putea ajunge și chiar depăși Bucureștiul din punct de vedere al remunerării medii,” spun cei de la Syndex.
Un semnal de alarmă este tras în ceea ce privește decalajele foarte mari.
„Decalajele geografice se mențin foarte mari, salariul mediu din București este cu 84% mai mare decât cel din Vrancea; mai mult, salariul mediu din București a crescut cu 12,6% în 2018, în timp ce cel din Vrancea a crescut cu 11,1%. Observația are o validitate generală: regiunile cu salarii reduse (sud, sud-est și nord-est, precum și unele județe din sudvest) înregistrează rate de creștere salarială mai mici decât județele unde salariile sunt deja mult peste medie,” arată studiul.