Deputatul Ioana Bran, inițiator al legii privind votul din Diaspora: „Îmi doresc ca alegerile să fie impecabile”
De azi înainte, alegerile vor fi ferite de disfuncționalități și incidente de tipul celor produse la secțiile de votare din străinătate la 26 mai 2019! Camera Deputaților o votat miercuri o propunere legislativă pentru modificarea și completarea unor acte normative în materie electorală.
După alegerile europarlamentare, Parlamentul a hotărât, la 19 iunie, constituirea unei Comisii Speciale a Camerei Deputaților și a Senatului a cărei sarcină a fost îmbunătățirea legislației privind alegerile prezidențiale.
Codul Electoral stabilește că votul din diaspora se va desfășura pe parcursul a trei zile – de vineri, până duminică. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12.00 și se încheie la ora locală 21.00, iar în ziua de sâmbătă, votarea se deschide la ora locală 07.00 și se încheie la ora locală 21.00. Duminica, la fel, iar acolo unde sunt cozi, programul secțiilor de votare va fi prelungit duminică până la ora 23.59.
Alegătorul care dorește să voteze în străinătate la alegerile pentru Președintele României se poate înregistra în Registrul electoral ca alegător în străinătate, prin intermediul unui formular online, aflat pe site-ul Autorității Electorale Permanente (AEP).
De asemenea, alegătorii din străinătate vor putea vota și prin corespondență. Cei care decid să voteze astfel, trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondență pe site-ul AEP.
Alte prevederi stabilesc că pentru fluidizarea votării, accesul alegătorilor în sala de vot va avea loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor, iar listele suplimentare vor fi automatizate.
Legea a fost votată cu o mare majoritate: 228 de voturi „pentru”, 1 vot „împotrivă” și 19 abțineri.
Deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran, a fost printre inițiatorii legii.
”Am fost printre inițiatorii acestei legi care aduce o serie de modificări importante în ceea ce privește desfășurarea alegerilor. Ca om politic, îmi doresc ca alegerile să fie impecabile ca organizare. Să dispară suspiciunile și neîncrederea, să nu mai fie prilej de nervozitate. Votul este expresia libertății și democrației, iar pentru mine are o încărcătură solemnă. Alegerile trebuie respectate de toți, iar statul trebuie să vină în întâmpinarea cetățenilor, trebuie să le pună acestora la dispoziție toate mijloacele pentru a-și putea exercita netulburați dreptul la vot. Și iată că o face!” , a declarat deputatul PSD de Satu Mare, Ioana Bran.
Si noi ne asteptam si ne dorim ca PSD sa fie inpecabil sau sa nici nu existe mai bine
View CommentDupă ce te vei înregistra on-line vor sări să vadă dacă ai declarat că ai reședința în străinătate. Dacă nu ai declarat vei fi amendat. Următoarea mișcare va fi să impună printr-o metodă (sunt inventivi în genul acesta de inițiative) taxe speciale celor care lucrează în străinătate. Nu te încrii în registrul electoral inventat de ei, nu votezi. Te înscrii, te ard. Au găsit metoda de a scăpa de votiul diasporei. Ori, cel puțin încearcă. E mai ușor (și mai eficient) decât să dea drumul la votul prin corespondență sau electronic.
View Comment