Mătuşa Floare sau Floarea Codroii, aşa cum este cunoscută în Țara Oașului, a ajuns astăzi la frumoasa vârstă de 86 de ani. Floare Finta este tot ce are mai frumos și mai deosebit Țara Oașului. Păstrătoare a tradițiilor populare autentice oșenești, preşedintele Klaus Iohannis i-a conferit, în noiembrie 2015, Medalia ”Meritul Cultural”, fiind declarată Tezaur Uman Viu.
Sărbătorită la 86 de ani
Dacă nu ar fi existat titlul de Tezaur Uman Viu, ar fi trebuit inventat special pentru mătușa Floare Finta, cea căreia îi datorăm o bună parte din modul în care ne păstrăm și ne promovăm tradițiile, spun reprezentanții Primăriei Negrești-Oaș.
”Ca de obicei, ne-a primit în casa sa Muzeu cu brațele deschise, cu zâmbetul pe buze și cu cele mai alese bucate, pe care le-a pregătit de dimineață pentru cei care îi vor călca pragul. Alături de primarul Aurelia Fedorca, a fost și părintele Marcel Malanca – protopopul Protopopiatului Ortodox Oaș, aflat și el în zi aniversară, dar și viceprimarul Costica Fanea, părintele Radu Vasile Rusu din Tur, directorul Muzeului – Anca Natalia Rusu, directorul Casei de Cultură – Anca Volșik și alți colegi. La mulţi ani, mătuşa Floare! Vă dorim în continuare multă sănătate şi la fel de multă energie!”, este mesajul Primăriei Negrești-Oaș.
Tezaur uman viu
Referatul care a stat la baza nominalizării Floarei Finta printre cei 13 români consideraţi “tezaur uman viu” vorbeşte în cuvinte mari despre prodigioasa activitate a femeii. Încă din tinereţe a deprins, de la mama sa, practica vindecării cu plante, fiind recunoscută în zonă ca şi tămăduitoare, leacurile ei constituind o alternativă la medicina tradiţională. S-a îndeletnicit cu confecţionarea de haine tradiţionale oşeneşti, iar în prezent, la 79 de ani, mai confecionează încă podoabe populare, clopuri şi straiţe miniaturale, zgărzi şi zgărdane.
În perioada postdecembristă, în care Oaşul a fost supus unei transformări iremediabile, casele şi gospodăriile tradiţionale au fost înlocuite cu altele noi, moderne. Mătuşa Floare a mai păstrat în casă o încăpere mobilată şi amenajată în stil tradiţional, în care a adunat bogăţiile lăzii de zestre, amintirile unei vieţi, frumuseţi incontestabile ale Oaşului: costume populare, oluri şi blide, ştergare şi desagi.
“Mătuşa Floare a contribuit în mod substanţial la păstrarea şi reafirmarea identităţii culturale patrimoniale imateriale, care are legătură cu oralitatea, tradiţiile şi cu tot ceea ce ne defineşte ca naţie şi popor, având rol de identificare a mărcii tradiţionale distinctive. Considerând că este o persoană reprezentativă pentru comunitatea din Negreşti Oaş, dar şi pentru întreaga zonă etno-folclorică a Oaşului, mătuşa Floare Finta este propusă pentru obţinerea titlului de TEZAUR UMAN VIU”, se arată în finalul referatului realizat de prof. drd. Natalia Lazăr, directorul Casei de cultură orăşeneşti Negreşti-Oaş.
LA MULȚI ANI!!! CU SĂNĂTATE!!!
View CommentMulțumim ca ati dat o cinste mare acestei femei minunate ,floarea lui gheorghe busuioc din bixad mare comerciant.
View Commentbunica prima sută e mai grea din viata.mai ai un pic,eu iti doresc o veșnicie lângă Domnul Isus dar trebuie pocainta.amin.
View Commentdragă bunica si eu iti urez o veșnicie fericită,sa ne trăiești si sa ne mai faci petice pt lecuit,te pup bunica fintoaie
View Commentda cei care se mai LUPTA sa mai păstreze putin din portul popular oșenesc natural nu cel de azi demodat.
View Commentla multi ani Floarea lui busuioc.
View Comment