Județul Satu Mare, în topul subdezvoltării. Lideri rușinoși, cu cele mai multe locuințe izolate
Potrivit documentelor Administrației Fondului de Mediu, Satu Mare este lider național în topul gospodăriilor izolate, care se află la peste 2 km distanță de rețeaua de distribuție a energiei electrice. Mai multe județe din nord-vestul țării sunt și ele fruntașe.
Odată cu lansarea Programului privind instalarea de sisteme fotovoltaice, Administrația Fondului pentru Mediu a publicat și o anexă cu lista unităților administrativ-teritoriale care pot depune cereri de finanțare. Documentul cuprinde numărul de gospodării și sumele alocate, iar potrivit datelor AFM, Satu Mare este lider în ceea ce privește numărul locuințelor care se află la o distanță mai mare de 2 km față de rețeaua de distribuție a electricității.
Documentele AFM arată că 754 gospodării din Satu Mare ar putea beneficia de instalarea sistemelor fotovoltaice, asta pentru a putea reducere utilizarea combustibililor convenţionali. Practic, peste 700 de locuințe sunt considerate „izolate” față de rețeaua națională de distribuție.
Zona Oașului, cea mai „defavorizată” atunci când vine vorba de electricitate
Potrivit AFM, cele mai multe localități care se află la o distanță mai mare de 2 km de rețeaua națională sunt în Orașu Nou, 240 de gospodării, iar în Orașu Nou Vii sunt 170 de gospodării. Tot în top intră și localitatea Turulung Vii cu 110. Și în orașul Negrești-Oaș sunt 100 de locuințe care se află la o distanță mai mare de 2 km față de rețeaua de electricitate.
Pe listă, tot cu zeci de gospodării figurează și Remetea Oaș și Bixad.
AFM propune, prin anexa publicată, 18,8 milioane pentru UAT-urile din Satu Mare, astfel încât să beneficieze de programul de panouri fotovoltaice.
Autoritățile locale par să se fi mobilizat odată cu extinderea termenului limită. Pe 8 iulie, primăria orașului Negrești-Oaș a anunțat că 44 de locuințe vor beneficia de cei 25.000 de euro din cadrul programului.
Județele din nord-vestul țării, pe listă cu cele mai multe gospodării izolate
Dacă Satu Mare conduce topul național, nici alte județe din nord-vestul țării nu stau mai bine. Pe locul doi, e adevărat, la mare distanță totuși de Satu Mare, este Bistrița-Năsăud, cu 471 de gospodării izolate. Locul trei este ocupat de Iași, iar pe locul patru se află Maramureș. În județul vecin, potrivit criteriilor programului național, sunt 417 localități izolate. Bihor se află pe locul opt, cu 301 locuințe. În Cluj sunt 101 locuințe care ar putea fi incluse în program, iar în Sălaj doar 46.
Toți aceștia sunt catalogați drept potențiali beneficiari ai programului, doar că sesiunea de depunere a dosarelor se încheie, conform prevederilor actuale, la 10 iulie 2019. Potrivit președintelui AFM Cornel Brezuică, citat de News Energy, nicio cerere pentru subvențiile destinate instalării de panouri fotovoltaice la gospodăriile izolate nu a fost depusă.
Brezuică a precizat că sunt Consilii Județene care au pregătit dosare, dar pentru că primăriile nu au venit cu toate documentele necesare, așa cum prevede ghidul de acordare, solicitările nu au fost depuse la AFM. În acest context, Brezuică spune că termenul pentru depunere va fi prelungit cu trei luni. În plus, se încearcă și o simplificare a procedurii, astfel încât autoritățile care și-au pregătit dosarele să nu fie obligate să aștepte după cei care au „întârziat”.
Zona oasului si zona codrului !!Exact acolo unde,de obicei, parlamentarii alesi in aceste zone se bat mereu cu caramida-n piept de ce vor ei sa faca,insa chiar nu fac nimic !!Ce a facut Petric doua mandate ???Un mare ZERO BARAT !!Dar ce importanta-si da,zici ca deja a facut autostrada in toata zona codru !!!
View CommentSatu-Mare este stat in stat!!
View CommentAjutor nu primesti de de la nimeni.Ba m-ai mult te încurcă!!Este plin de analfabeți!
Dar ce a făcut Pașcu pentru Oaș????
View Comment@Cetatean-Un si mai mare ZERO barat !!Noroc cu Govor ca le-a facut acea ”autostrada a oasului”,altfel inca circulau pe drumul pietruit !!
View Comment